Τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση, ως αντάλλαγμα προς την τρόικα για την ελάφρυνση του χρέους. Τις κυβερνητικές προθέσεις, αποκάλυψε χωρίς περιστροφές, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη ΝΕΤ:

«Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, και μέρος αυτής περνάει και μέσω του κόστους εργασίας», είπε στην Έλλη Στάη και αυτό δεν αφήνει ερωτηματικά και τυχόν παρερμηνείες. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ενδίδει στις πιέσεις της τρόικας που ζητάει από πέρυσι τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Την ανταγωνιστικότητα, επικαλέστηκε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν επιτυγχάνεται αν δεν υπάρξει μείωση μισθών.
Ο “τσάρος” απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των μισθών στον δημόσιο τομέα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης του κανόνα «5 προς 1» (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) λέγοντας χαρακτηριστικά «θα το δούμε πού θα πάμε. Θα δούμε τη δυναμική, το κόστος του δημόσιου τομέα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την Παρασκευή, παρά μόνο μια καταγραφή ενιαίας βούλησης της ευρωζώνης και τοποθέτησε χρονικά τις σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο του Μαρτίου.