Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών  η πλήρης πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ποινική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε ο Χαρ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Καστανίδης με αφορμή ερώτηση αν θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, τόνισε ότι: «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταλήξει για το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά στον οικονομικό εισαγγελέα και ίσως σήμερα θα διαβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών διατυπωμένες τις διατάξεις της ποινικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής» και πρόσθεσε: «Η αγωνία του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή στο μέγιστο βαθμό. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με τρόπο που πρέπει να συνάδει με τη νομολογία και τις δογματικές αρχές της νομικής επιστήμης».

Σε ερώτηση για τη συνέχιση των απεργιών των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, παρά τη δικαστική απόφαση που κήρυξε την απεργία παράνομη, ο κ. Καστανίδης, ανέφερε:

«Δεν είναι πρόβλημα νόμων η τήρηση νόμων γι' αυτές τις συμπεριφορές. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται αλλά θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία της αυστηρής εφαρμογής του νόμου με την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα. Σε αυτές στις συνθήκες θα πρέπει να υπάρχει κατανόηση. Ο καλύτερος εφαρμοστής του νόμου δεν είναι ο άτεγκτος εφαρμοστής, αλλά αυτός που λαμβάνει υπόψη του τα κοινωνικά δεδομένα και την κοινωνική πραγματικότητα».

Και ο υπουργός συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι προφανές ότι διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση για έναν προνομιούχο του Δημόσιου τομέα που έχει την δυνατότητα του στρατηγικού εκβιασμού και διαφορετική για έναν συνταξιούχο που έχει λόγους διαμαρτυρίας.

Με αφορμή την αποστολή του χθεσινού τρομοπακέτου στο υπουργείο με παραλήπτη τον ίδιο, ο κ. Καστανίδης δήλωσε: "πράγματι έφτασε ένα παγιδευμένο δέμα στο υπουργείο η συνδεσμολογία του οποίου πιθανόν παραπέμπει στην οργάνωση των "Πυρήνων", από όσα γνωρίζω η εκρηκτική ύλη ήταν μεγαλύτερης ισχύος από αυτή που εστάλη στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Παρελήφθη από συνεργάτη μου ενώ είχαν δοθεί συστηματικές οδηγίες για τον σχετικά με τον έλεγχο της αλληλογραφίας. Η προνοητικότητα στελεχών του πολιτικού μου γραφείου οδήγησαν στην εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού. Ευχαριστώ τους πυροτεχνουργούς και τους άντρες της αντιτρομοκρατικής» δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι καθήκοντα γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναλαμβάνει ο δικηγόρος Γιάννης Ιωαννίδης.