Νέες ενδοκυβερνητικές τριβές πυροδότησε σήμερα η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστούν τα αίτια της απόφασης. Το ΠΑΣΟΚ με μια σκληρή ανακοίνωση κάνει λόγο για «στοχευμένα δημοσιεύματα», κατά του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια και χαρακτηρίζει ντροπή την προσπάθεια ορισμένων να εμφανίσουν «το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως "ρουσφέτι"».
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ιπποκράτους σημειώνει: «Επειδή συντονισμένα σημερινά δημοσιεύματα δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις που εξ αντικειμένου υπονομεύουν την προσπάθεια να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία είναι το υπ' αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα, πρέπει αν επισημάνουμε τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και εβδομάδες προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάσχεσης της ανεργίας με τη στήριξη 500.000 υφισταμένων θέσεων εργασίας σε κλάδους που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και τη δημιουργία περίπου 200.000 προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους και κατά προτίμηση για ανέργους στις οικογένειες των οποίων δεν υπάρχει κανένα εργαζόμενο μέλος (απόλυτη ανεργία).

Η άμεση προώθηση του προγράμματος αυτού είναι όρος αξιοπιστίας των κυβερνητικών χειρισμών σε σχέση με τη διαχείριση για την υπέρβαση της κρίσης.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού προϋποθέτει βεβαίως τη μεταφορά, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, πόρων από Διαρθρωτικά Ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».

Και προσθέτει: «Όλα αυτά θα γίνουν με αυτοματοποιημένο και διαφανή τρόπο, καθώς η στήριξη των υφισταμένων θέσεων εργασίας θα γίνει με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η δε κάλυψη των προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με τρόπους που ήδη έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και χωρίς κανέναν ενδιάμεσο. Ο ΟΑΕΔ έχει έτοιμη την αναγκαία υποδομή για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος αυτού».

«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας το λιγότερο κοινωνική αναλγησία, επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως «ρουσφέτι». Ντροπή τους!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κύκλοι της Ιπποκράτους υποστηρίζουν πως πρόκειται για «στοχευμένα δημοσιεύματα» καθώς εκτιμούν πως η εν λόγω «προσωπική επίθεση» κατά του κ. Κικίλια οφείλεται αφενός στην άρνηση του διοικητή του ΟΑΕΔ να αντικαταστήσει στελέχη του Οργανισμού καθ' υπόδειξη του υπουργού Εργασίας, αφετέρου στην συντονισμένη δράση του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της ανεργίας.