Το σήμα για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα και τα λιμάνια της χώρας, με στόχο να παταχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, εγκαινιάζοντας απόψε την 7η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia”.

Χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το να λειτουργεί γραφείο στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, από όπου και μπαίνουν οι σφραγίδες που «βαφτίζουν» ελληνικά διάφορα προϊόντα, ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και με την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων, αλλά και την εφαρμογή της μεθόδου της ισχνηλασιμότητας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων και ενώσεων του αγροτικού κόσμου, που θα οδηγήσει στη διεπαγγελματική οργάνωση του κλάδου, γεγονός που όπως είπε, θα επιτρέψει την καλύτερη διακίνηση των προϊόντων αγροτών και κτηνοτρόφων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης,

Τονίζοντας δε ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων χωρών, σε υπέδαφος και πρώτη ύλη, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι οι ξένοι επενδυτές μας προτιμούν μεν, αλλά θα πρέπει και εμείς σαν χώρα να επενδύσουμε στο προϊόν μας. Επιπλέον ο υπουργός υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης εντείνεται στην επίλυση τριών θεμάτων, που αφορούν τον εφοδιασμό των ζωοτρόφων, την αστάθεια των τιμών και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σημείωσε δε ότι η οριοθέτηση της φυτικής από τη ζωική παραγωγή είναι ένας κρίσιμος τομέας για το υπουργείο και τόνισε ότι με το που θα επιτευχθεί θα προσαρμοστούν και οι ανάγκες της κάθε περιφέρειας και έτσι τα κονδύλια θα διατίθενται στοχευόμενα. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από το 2013», επεσήμανε.

Ο ίδιος δε ξεκαθάρισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «δουλεύει» για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, παροχή ευκαιριών σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γη και την ενίσχυση της μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα. Σημείωσε δε ότι το θέμα των αδειοδοτήσεων πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό και στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου για την εφαρμογή του fast track.

Συνάντηση Σκανδαλίδη - Μπουτάρη

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Σκανδαλίδης και η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Θεωρούσαμε υποχρέωσή μας να έρθουμε από τον δήμαρχο. Νομίζω ότι εδώ ξεκινάει ένα μεγάλο πείραμα για όλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλαμε να μάθουμε από πρώτο χέρι τα πρώτα βήματα και όλα αυτά που γίνονται», δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης. Πρόσθεσε πως με έναν παραγωγό κρασιών, όπως είναι ο Γ. Μπουτάρης, συζήτησαν για τη διεπαγγελματική και τις εξαγωγές των κρασιών.

«Το υπουργείο ετοιμάζει μια μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία που αφορά στον τομέα των ζώων και την ευζωία τους κι είχαμε μια πολύ γόνιμη κουβέντα, διότι ο δήμαρχος είναι και πρόεδρος του «Αρκτούρου» κι έχουμε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία πάνω στο θέμα αυτό», επισήμανε η Μ. Αποστολάκη.

Φιλική χαρακτήρισε την επίσκεψη ο δήμαρχος και σημείωσε πως μεταξύ των άλλων συζήτησαν και για τα κρασιά.

Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη

Νωρίτερα την ίδια ημέρα,  ο υπουργός είχε σύσκεψη  στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, τους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία και της υφυπουργού, Μιλένας Αποστολάκη.

Ο κ. Σκανδαλίδης, τόνισε ότι  η Βόρεια Ελλάδα, πρόκειται να αναδειχθεί σε κέντρο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν διαμετακομιστικό κέντρο, Κέντρο Τεχνολογίας και Έρευνας, αλλά και δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.

Όλες οι σχετικές προτάσεις θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που θα γίνει εντός του Μαρτίου, παρουσία στελεχών του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως αποφάσισε αργά το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων τους που συνεδρίασε αμέσως μετά τη συνάντηση-συζήτηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.