"Ναι στην απειθαρχία και την ανυπακοή, αλλά με μαζικό και οργανωμένο τρόπο" λέει το ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θανάση Παφίλη.

Ο κ. Παφίλης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» και σχολιάζοντας το «κίνημα του δεν πληρώνω» σημείωσε:

"Εμείς λέμε ότι η απειθαρχία και η ανυπακοή πρέπει να εκφραστούν οργανωμένα και με μαζικό τρόπο. Να είναι υπόθεση του μαζικού κινήματος. Φυσικά, δεν μπορεί να καταγγείλλεις τέτοιες ακτιβιστικές ενέργειες που εκφράζουν και μία τάση, η οποία πλέον διαμορφώνεται στην κοινωνία. Ο κόσμος - θα το πω απλά - έχει ''σαλτάρει'' πλέον με όλα αυτά που βλέπει και αυτό εκφράζεται αυθόρμητα από κάποιους ανθρώπους. Είναι μία στάση αγωνιστική, θα μπορούσε κανείς να πει. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει οργανωμένη και σε μαζικό επίπεδο ανυπακοή και απειθαρχία, η οποία θα συνδέεται και με μία πολιτική πρόταση, αυτή (η τάση) θα ξεφουσκώσει... Αν δεν συνδέεται με μία συνολικότερη πρόταση και κατεύθυνση, να γίνεται με όρους μαζικού κινήματος και όχι με όρους ατομικής αντίστασης, δεν έχει προοπτική. Αυτή είναι η δική μας διαφορά. Αλλά, ωστόσο, η ανυπακοή και η απειθαρχία μερικές φορές είναι και επιβεβλημένη από την άποψη ότι είναι αδιέξοδο. Τι να κάνει ο άλλος, δηλαδή; Τι άλλο μπορεί να κάνει ο άλλος;».

Σε ό,τι αφορά στους μετανάστες και την κατάληψη στη Νομική τόνισε:

«Στην ιστορία που έγινε με τους μετανάστες στη Νομική, εμείς είπαμε ευθέως ότι αυτοί που οργάνωσαν αυτή την επικίνδυνη κατάσταση - θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ επικίνδυνα - δεν ωφελούν ούτε τους μετανάστες, ούτε το πανεπιστημιακό άσυλο. Το αντίθετο - θα πω μια έκφραση- “βούτυρο στο ψωμί” αυτών που θέλουν και να μην ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών και να καταργήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο».

Κληθείς να σχολιάσει την θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή περί ευρύτερου σχεδίου, ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε:

«Για να το λέει ο κ. Παπουτσής κάτι μπορεί να ξέρει. Ωστόσο, τα σχέδια δεν είναι απαραίτητα από εκείνους που εννοεί ο κ. Παπουτσής. Μπορεί να είναι κι από άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν να εκτονώσουν την κατάσταση σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών. Να εκτονωθεί, δηλαδή, η κατάσταση προς τα εκεί, για να πάρουν και ορισμένα μέτρα...».