Πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι επιταγή της τρόικας είναι το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο,  υπογράμμισε ο  υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Flash.

«Δεν έχουμε στόχο δια του νέου μισθολογίου να μειώσουμε το συνολικό μισθολογικό κόστος στο δημόσιο. Εάν προκύπτει μείωση μισθολογικού κόστους προκύπτει από άλλες πρωτοβουλίες, από άλλους λόγους. Το νέο μισθολόγιο, όταν θα ολοκληρωθεί και θα το συζητήσουμε αναλυτικά με την ΑΔΕΔΥ και δεσμευτήκαμε γι’ αυτό, θα αφορά και τους παλιούς εργαζόμενους, θα αφορά και τους νεοεισερχόμενους στην υπηρεσία. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και ελπίζουμε ότι θα έχει τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι περίπου».

Ο υφυπουργός διευκρίνησε ότι το ωράριο για τις απογευματινές υπηρεσίες στο Δημόσιο δεν θα είναι «σπαστό» αλλά συνεχές, τονίζοντας:

«Όταν συζητήσαμε την ανάγκη λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών αιχμής απογευματινές ώρες με διαφορετικό ωράριο, εκείνο το οποίο διευκρινίσαμε είναι ότι πρώτον δεν μιλάμε για σπαστό ωράριο και δεύτερον, δεν μιλάμε για εργασία πέραν του οχταώρου. Εμείς αυτό το οποίο αναμένουμε, αν θέλετε κι ευελπιστούμε και προσδοκούμε, είναι αυτή την πρωτοβουλία να την πάρει και η ίδια η ΑΔΕΔΥ. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, στο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι να απασχολούνται λιγότερες ώρες από την απασχόληση που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Θα δούμε ποιες κοινωνικές ομάδες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο κατά τις πρωινές ώρες και με βάση τις ανάγκες αυτών των κοινωνικών ομάδων θα επιλέξουμε κάποιες υπηρεσίες αιχμής, οι οποίες θα λειτουργούν απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση. Αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Μιλάμε για μέσα στη φετινή χρονιά, αλλά δεν μιλάμε για τους προσεχείς μήνες».

ΑΔΕΔΥ: Δεν θα δεχτούμε καμιά μείωση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Εν το μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι δε  πρόκειται να δεχθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου καμία μείωση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη Δημόσια Διοίκηση και προσθέτει ότι «μέτρα όπως είναι η γενικευμένη αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, δεν οδηγούν σε επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος αλλά γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τονίζει ότι δεν ικανοποιείται από τη διαβεβαίωση που έλαβε κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ότι δεν θα υλοποιηθεί νέα περικοπή στα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και δηλώνει ότι δεν θα μετέχει στο διάλογο για το Νέο Μισθολόγιο που πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, εάν προηγουμένως δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για αποκατάσταση των περικοπών όπως του 13ου και 14ου μισθού και δεν ληφθεί υπόψη ο ελάχιστος βασικός μισθός που θέτει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η ανάπτυξη των 1Χ2 και 1Χ3.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σχετικά με το «συσχετισμό ωραρίου λειτουργίας και ωραρίου εργασίας στις Υπηρεσίες «αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών» όπως ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε και συνεπώς όχι σε Υπηρεσίες που ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων (π.χ. Εκπαίδευση, Υγεία), η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι έτοιμη να συζητήσει για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα στηριχθεί:

Α) Σε αλλαγή του τρόπου διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Β) Σε διακεκομμένο ωράριο εργασίας.

Γ) Σε αύξηση ωρών εργασίας, οι οποίες καταλήγουν στη μείωση των θέσεων εργασίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η ΑΔΕΔΥ αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού για δημόσια και ειλικρινή διαβούλευση, ώστε οι όποιες αλλαγές να πραγματοποιηθούν με γνώμονα την αναβάθμιση τόσο των Δημοσίων Υπηρεσιών όσο και του ρόλου των δημοσίων λειτο