ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάρ: Ένα μικρό κράτος με μεγάλη επιρροή

Δημοσίευση 7 Μαΐου 2013, 22:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κατάρ: Ένα μικρό κράτος με μεγάλη επιρροή
Facebook Twitter Whatsapp
Κάποτε μπορεί να ήταν μια πόλη σε παρακμή και η κύρια ασχολία των κατοίκων της να ήταν το ψάρεμα. Τα τελευταία χρόνια όμως, η Ντόχα, η πρωτεύουσα του Κατάρ, έχει μετατραπεί σε μια μητρόπολη με γρήγορη ανάπτυξη, τουρισμό και ξενοδοχεία πέντε αστέρων, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το ξακουστό Ντουμπάι.
Κάποτε μπορεί να ήταν μια πόλη σε παρακμή και η κύρια ασχολία των κατοίκων της να ήταν το ψάρεμα. Τα τελευταία χρόνια όμως, η Ντόχα, η πρωτεύουσα του Κατάρ, έχει μετατραπεί σε μια μητρόπολη με γρήγορη ανάπτυξη, τουρισμό και ξενοδοχεία πέντε αστέρων, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το ξακουστό Ντουμπάι.  
Το 2012 το Κατάρ βρέθηκε στην πρώτη θέση του περιοδικού Forbes με τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, λόγω της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Σε συνδυασμό με τις κινήσεις της κυβέρνησης που ρίχνει πολλά χρήματα σε υποδομές, όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε η χώρα να γίνει πλήρως ανταγωνιστική και πόλος έλξης επενδυτών και τουριστών, το κράτος γρήγορα παρουσίασε μια αξιοζήλευτη άνθιση.

Οι κάτοικοί του, μπορεί να μην απολαμβάνουν τη δημοκρατία στο μέγιστο βαθμό της, αλλά η πλουσιοπάροχη ζωή τους και η έλλειψη φόρων δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για να επιδοθούν με όλη τους την άνεση σε αυτό που ξέρουν καλά, τις επενδύσεις. Σήμερα, το Κατάρ δεν είναι απλώς μια πλούσια χώρα, αλλά και ένα κράτος που ασκεί τεράστια επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό συμβάλλει και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, μοχλός της Αραβικής Άνοιξης, πίσω από το οποίο δεν κρύβεται άλλος από τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θανί.
 
Ντόχα: Το «στολίδι» της Μέσης Ανατολής  

Η Ντόχα (στα αραβικά σημαίνει «μεγάλο δέντρο») συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τον θρησκευτικό συντηρητισμό της περιοχής και τον καταναλωτισμό του Ντουμπάι και εκτός από πρωτεύουσα του Κατάρ είναι το οικονομικό του κέντρο, λόγω του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του πληθυσμού της που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Εκεί έχουν την έδρα τους και οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, όπως η Qatar Petroleum, η Qatargas και η RasGas, αλλά και η Qatar Airways.

Η μεγάλη ανάπτυξη της Ντόχα, χάρη στο πρόγραμμα εκμοντερνισμού που ακολούθησε ο εμίρης του Κατάρ, οδήγησε σε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, γεγονός που προκάλεσε έκρηξη στον τομέα των ακινήτων, με τις τιμές να βρίσκονται στα ύψη. Σύμφωνα με το BBC, από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2007, η πόλη είναι πλέον πιο ακριβή από το Ντουμπάι, όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων. Επιπλέον, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες οδήγησαν και στην τεράστια επέκταση του δικτύου μεταφορών της, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αυτοκινητόδρομοι, το νέο αεροδρόμιο, και μελλοντικά το δίκτυο του μετρό.  

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δίνει έμφαση μόνο στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αλλά και στην εκπαίδευση, καθώς εκτός από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ (1973) έχει ιδρύσει και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ακόμη, η Ντόχα αποτελεί ένα πραγματικό «αθλητικό κέντρο», καθώς φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, όπως τους Ασιατικούς Αγώνες, το Moto GP και το Grand Prix του Κατάρ. Μάλιστα, το 2020 θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2022 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα πάνω της.  

Τέλος, η πρωτεύουσα του Κατάρ διαθέτει ήδη πολλούς περίτεχνους ουρανοξύστες και περίπου 50 κτίρια υπό κατασκευή, αποτέλεσμα της άνθησης των εταιρικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, ενώ να σημειωθεί πως έχει 39 υπερπολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία είναι έτοιμα να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ντία Μούλου