Την απόφασή του να μεταβεί την Κυριακή στην Αίγυπτο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και σημείωσε τον κίνδυνο να υπάρξει έκρηξη προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα στην περίπτωση που συνεχιστούν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

 Ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ όσο και με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Νωρίτερα, είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, και τον Ρώσο ομόλογο της Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε σήμερα για την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Κυριακή την Αίγυπτο, τους ομολόγους του και ότι είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, η οποία επίσης θα μεταβεί, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αίγυπτο, κατόπιν απόφασης που έλαβε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκρυψε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά ρευστή και η πολιτική λύση είναι προς αναζήτηση και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν άμεσα οι πράξεις βίας και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταβατική περίοδος.

 

 

TAGS