“Η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης αποτελούσε ζητούμενο για πάρα πολλά χρόνια. Η χθεσινή πρόταση Μέρκελ -Σαρκοζί, περιέχει και μεταρρυθμίσεις, όπως τη συνταγματική υποχρέωση καταπολέμησης των ελλειμμάτων τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε προωθήσει χρόνια πριν, περιέχει όμως και κινδύνους. Όπως τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως την κοινή φορολογία στις επιχειρήσεις”. Αυτό δήλωσε σήμερα, από τα Τρίκαλα, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η κ. Μπακογιάννη, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νομό, σημείωσε για το ίδιο θέμα ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά, “διότι δεν μπορεί να χάσει την ευελιξία ιδιαίτερων οικονομικών όπλων, που θα πρέπει να δοθούν σε όλες τις χώρες της Περιφέρειας”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, ακόμη και με τον Αντώνη Σαμαρά, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας υποστήριξε πως, πρώτον, θα συνεργαστεί “με όποιον δώσει εντολή ο ελληνικός λαός να συνεργαστεί” και, δεύτερον, ότι θα αναπτύξει συνεργασία μόνο εάν “οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα και συγκεκριμένες δράσεις”.

“Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν στοχεύει να μοιραστεί καρέκλες, αλλά να γίνεται η πολιτική”, είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την κ. Μπακογιάννη, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο ΝΔ: “η Νέα Δημοκρατία όπως ήταν κάποτε, δηλαδή ένα μεγάλο κόμμα ευρείας ιδεολογικής βάσης και η σημερινή Νέα Δημοκρατία, που έχει διαγράψει το φιλελεύθερο κομμάτι της (το 40%) και, άρα, τη λογική και την έκφρασή του”.

“Άρα - εξήγησε - η Νέα Δημοκρατία που εγώ υπηρέτησα με τη Νέα Δημοκρατία τη σημερινή δεν έχουν καμία σχέση”.

Σχετικά με το αν η Δημοκρατική Συμμαχία είναι έτοιμη για εκλογές, ακόμη και αν αυτές γίνουν την Άνοιξη, είπε: “Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο απαντήσεις. Ιδιοτελώς, θα επιθυμούσα εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Διότι θα αποδεικνύαμε αυτό που εμείς ξέρουμε, αλλά κάποιοι άλλοι μας το αμφισβητούν. Για τη χώρα όμως οι εκλογές θα ήταν ομολογία αποτυχίας της όποιας εξυγιαντικής προσπάθειας γίνεται αυτή τη στιγμή. Και φοβούμαι ότι τότε το μήνυμα για τους δανειστές μας αλλά και για τις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αρνητικό”.

Η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει πως δεν είναι ούτε εξαπτέρυγο ούτε δεκανίκι κανενός. “Τη δύναμη και την ανεξαρτησία μου δεν την έχει αμφισβητήσει κανένας. Η Δημοκρατική Συμμαχία ούτε εξαγοράζεται ούτε εκβιάζεται”, είπε.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις του κοινωνικού συνόλου, σημείωσε πως υπάρχουν άνθρωποι που δικαίως αντιδρούν και άλλοι, που θα έπρεπε να κατανοήσουν πως τα συντεχνιακά τους συμφέροντα δεν πρέπει να είναι πάνω από το ευρύτερο κοινωνικό όφελος.

Μίλησε για συμπεριφορές συνδικαλιστών οι οποίες είναι απαράδεκτες. “Υπάρχουν συνδικαλιστές οι οποίοι στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν δικά τους συνδικαλιστικά προνόμια κοστίζουν πολλά στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία”, επεσήμανε.

Επιπλέον, είπε πως δεν βλέπει κανένα λόγο οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας πως υπάρχει κυβέρνηση, που έχει 156 βουλευτές. Αντίθετα, διευκρίνισε, βλέπει λόγο να υπάρχει εθνική συνεννόηση, η οποία, όμως, όπως τόνισε, δυστυχώς δεν υπάρχει…

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στους Μεσογειακούς Αγώνες τονίζοντας πως η ίδια στεναχωρήθηκε πάρα πολύ, κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και κάποιων υπουργών προσωπικά.