Για "νέα άγρια επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα" κάνει λόγο το KKE αναφερόμενο στο "νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" που διαμορφώνουν, όπως σημειώνει, οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

"Στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη, να ανοίξουν νέα πεδία υψηλής κερδοφορίας για τα συσσωρευμένα κεφάλαια", υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Συμφωνα με το ΚΚΕ, "η αύξηση των δυνατοτήτων δανεισμού από τον λεγόμενο Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τα διάφορα σενάρια διαχείρισης του χρέους αφορούν τον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και των τραπεζικών ομίλων για ένα μέρος του κεφαλαίου που αναγκαστικά θα απαξιωθεί. Όποια ''λύση'' και αν επιλέξουν αλυσοδένει το λαό και τον οδηγεί πιο βαθειά στη φτώχεια και στην ανεργία".

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την ενέργεια. Η ολοκλήρωση της ''απελευθέρωσης'' της αγοράς ενέργειας, η επίτευξη της πλήρους διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μέχρι το 2014, θα οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και νέα συμπίεση των μισθών για τους εργαζόμενους του κλάδου. Θα επιταχυνθεί η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία και η παράδοση λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιωτικούς ομίλους".

Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "εμπλέκει όλο και πιο πολύ τη χώρα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με την πρόταξη της υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδίων του περιβόητου Νότιου Διαδρόμου για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο".

Καταλήγοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογραμμίζει πως η "οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση" είναι "μονόδρομος για το λαό για να αποκρούσει τα χειρότερα, να κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του".