“Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εάν αρνηθούν να επαναπατριστούν οικειοθελώς, θα απελαθούν”, τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής σε συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής”.

"Η χώρα δεν αντέχει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ. Μακάρι να μπορούσαμε να σώσουμε όλον τον κόσμο" τονίζει ο υπουργός.  "Όσοι το δικαιούνται θα μείνουν, καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής. Ολοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά· διαδικασία που προβλέπει επιδότηση" ξεκαθαρίζει.

Ο κ. Παπουτσής ερωτηθείς σχετικά με τα γεγονότα στη Νομική αποδίδει ευθύνες στο Συνασπισμό και στον πρύτανη του Πανεπιστημίου, ο οποίος άργησε να κινητοποιηθεί.

“Δεν ήταν καραβάνι μεταναστών. Ήταν οργανωμένη δραστηριότητα με Έλληνες επικεφαλής. Οι μετανάστες δεν πήραν μόνοι τους το πλοίο της γραμμής και ήρθαν στην Αθήνα. Συμμετείχαν σε εκδήλωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων και τους πλήρωσαν το ομαδικό εισιτήριο. Ο κόσμος δεν το ξέρει. Όπως επίσης δεν ξέρει ότι στις 5.30 το πρωί που έφτασε το πλοίο στον Πειραιά υπήρχαν διακόσιοι συγκεντρωμένοι, μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης, που τους πήγαν στη Νομική “α λα μπρατσέτα”. Τις πόρτες της Νομικής τις κρατούσαν ανοικτές στις 6.30 το πρωί της Κυριακής οι νεολαίοι του ΣΥΝ που βρίσκονταν εκεί. Επομένως είναι προφανές ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι “Η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς την έγγραφη αίτηση της πρυτανικής αρχής. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη. Από το Σάββατο ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών είχε ζητήσει από τον πρύτανη κ. Πελεγρίνη να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν, το αίτημα για να μην επιτραπεί η είσοδος στη Νομική. Η Πρυτανεία δεν θέλησε να υποβάλει τέτοιο αίτημα. Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να παρακολουθεί τους φοιτητές.”

Σχετικά με την τρομοκρατία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί υπάρχουν νέα παιδιά που έχουν κάνει επιλογή ζωής τη βία και την κατατρομοκράτηση της κοινωνίας. «Με προβληματίζει ότι είναι νέοι γεμάτοι μίσος γα το κοινωνικό και πολιτικό μας σύστημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι όλοι οι τρομοκράτες δεν είναι γνωστοί: «όπως αποδεικνύεται, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και νέοι που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί να παρανομούν. Ας μη λέμε λοιπόν ότι έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία και έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα».

Για το κίνημα της «ανυπακοής», ο κ. Παπουτσής είπε ότι "η ανυπακοή είναι πολιτική δράση και χρειάζεται αποκάλυψη και πολιτική αντίδραση", υπογραμμίζοντας ότι "έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες όσοι επενδύουν στο μπάχαλο. Όσοι προσφέρουν κάλυψη στη βία για να ψαρέψουν στα θολά νερά".

Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε "τι σημαίνει λοιπόν ανυπακοή; Τι σημαίνει "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" από τα διόδια μέχρι την εφορία; Πού το πάνε; Στην αποτυχία της προσπάθειας της κυβέρνησης και του λαού; Στο αδιέξοδο; Στη σύγκρουση και τη βία;".