Συνδυαστικό θα είναι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αφού «ο λαός θα πάρει θέση για τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Καλλικράτη, αλλά και για όσους προσπαθούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει μία εθνική προσπάθεια με ορίζοντα τετραετίας, στην οποία έχουν γίνει τα πρώτα δύσκολα βήματα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο σε περίπτωση που γίνει επιμήκυνση της εξόφλησης του δανείου. Λέγοντας ότι ο Καλλικράτης δεν έχει χρώμα, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά πολιτικής ισχύος από την κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα χτυπήσει το πελατειακό και γραφειοκρατικό κράτος.

Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, η μείωση των δαπανών κατά 1,5 δισ. που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο την επόμενη τριετία, θα καλυφθεί από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Με τον Καλλικράτη το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης θα μειωθεί κατά 50%. Από 50.000 σε 25.000 .Τα 6.000 Νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις των δήμων περιορίζονται σε 1500. Σε 20.000 από 40.000 μειώνονται και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της διαφάνειας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια από 2011 καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει όλα τα έσοδα και έξοδα των δήμων.

Για το θέμα των προεκλογικών δαπανών και της διαφάνειας ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα εκπέσουν του αξιώματός τους, όσοι εκλεγούν και στη συνέχεια αποδειχτεί ότι έχουν παραβιάσει τη σχετική νομοθεσία. Ακόμα, τόνισε ότι οι πόροι του Καλλικράτη είναι διασφαλισμένοι και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απολύσεων.

Τέλος ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, έχει έτοιμα όλα τα προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των εκλογών και την υλοποίηση του Καλλικράτη.

Πηγή: ΝΕΤ