Κριτική στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη σχετικά με την πρόσκλησή του προς τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία, ασκεί η ΝΔ, επισημαίνοντας μάλιστα την αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών πως τα κόμματα δεν έχουν στη διάθεσή τους τα σωστά στοιχεία.

"Τα στοιχεία που έχουν τα κόμματα είναι τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί επίσημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, εκφράζοντας την απορία του τι ακριβώς εννοεί ο κ. Σαχινίδης.

Ο κ. Μιχελάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρεις και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

"Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λέει πως δεν υπάρχουν προτάσεις", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός ακολουθεί μια πολιτική ασφυξίας που διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως για μια ακόμα φορά προχωρεί στη μέθοδο των διαρροών, αυτή τη φορά για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. "Εδώ γίνεται ένα παιχνίδι διαρροών", τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως "η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει θέμα ή όχι, να δεσμευτεί αν υπάρχει ή όχι θέμα".

Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε επίσης πως πάγια θέση της ΝΔ είναι πως δεν πρέπει να πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός.

"Ολοι έχουν αποδεχθεί ότι το κόστος της εργασίας δεν είναι αυτό που φταίει για τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι σοβαροί λόγοι που κάνουν την οικονομία μας μη ανταγωνιστική, όπως η γραφειοκρατία και η φορολογία", δήλωσε.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των γιατρών ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την υγεία μόλις αυτό έρθει στη βουλή, καθώς, όπως είπε, "δεν φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα στο θέμα της υγείας. Κατά βάση, είμαστε απέναντι".

Ξεκαθάρισε όμως πως η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει τις καταλήψεις και τις ακραίες αντιδράσεις. Με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη του Θόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα "Τα Νέα", όπου υποστήριξε πως δεν τον ελκύει η πρόταση Μέρκελ που απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος για το ποσοστό του ελλείμματος, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως "για μια ακόμα φορά ο κ. Πάγκαλος διαφοροποιείται από την κυβέρνηση και έρχεται πάνω στις θέσεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά".

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα προβλήματά τους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ΦΠΑ.

"Είμαστε κατά των αποκλεισμών, όμως η κυβέρνηση με την αδράνειά της και την αδιαφορία της οδηγεί τους κλάδους να κατεβαίνουν στους δρόμους. Θα κλείσουν τους δρόμους και θα έχουμε και πάλι τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Ενεργοποιείται με απαράδεκτο τρόπο ο κοινωνικός αυτοματισμός", τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Σχετικά με τα όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" για μίζες σχετικά με την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων, βασιζόμενο σε στοιχεία από την εισαγγελία του Μονάχου ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας πως την υπόθεση της αγοράς των τεσσάρων υποβρυχίων την είχε χειριστεί το ΠΑΣΟΚ τόσο στην αρχή της, την περίοδο 2002-2004, όσο και στο τέλος της, με τη συμφωνία για τον "Παπανικολή" από την σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Τέλος, όσον αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως η ΝΔ θα τοποθετηθεί επίσημα όταν υπάρξει μια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο πληροφορίες. Κάλεσε πάντως την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και να μην τηρεί απαθή στάση, όπως είπε.