Η προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ, δεν συνιστά διάρρηξη των παραδοσιακά καλών σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, ούτε εγκατάλειψη της πάγιας θέσης της υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ανέφερε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα.

Ο κος Δρίτσας στην ερώτησή του, υποστήριξε πως η στάση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό, ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη την προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου - και εκτίμησε πως η κινητικότητα που παρουσιάζεται στη Μέση Ανατολή, θα θέσει το Παλαιστινιακό ζήτημα εκ νέου στο επίκεντρο. Στο πλαίσιο αυτό - τόνισε ο βουλευτής - η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων, αλλά θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας και η ίδια το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν ήδη πράξει δεκάδες άλλες χώρες.

«Όταν μιλάμε για συνολική, ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό, στόχος μας είναι το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Για να είναι όμως βιώσιμη και συνολική η λύση, για να κατοχυρώσει την ειρήνη, θα πρέπει ταυτόχρονα να έρχεται και να διασφαλίζει και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ» απάντησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, κρίνοντας πως η Ελλάδα, διατηρώντας τις σχέσεις της με τον παλαιστινιακό λαό και τον αραβικό κόσμο, αλλά και εμβαθύνοντας την σχέση της με το Ισραήλ, θα μπορεί καλύτερα να συμβάλλει προς την εξεύρεση λύσης.

Τέλος, η υπουργός, υπογράμμισε την αναβάθμιση της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας πως την επόμενη εβδομάδα, ο παλαιστίνιος πρέσβης πρόκειται να υποβάλλει για πρώτη φορά τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.