Επτά ή οκτώ κόμματα θα έμπαιναν στη Βουλή σε πρόωρες εκλογές σήμερα, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας και παρουσιάστηκε από την εκπομπή του Mega "Ανατροπή".

Σύμφωνα με την έρευνα, η πρόθεση ψήφου που καταγράφεται είναι η εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της τελευταίας δημοσκόπησης του Νοεμβρίου):

* ΠΑΣΟΚ 25,2% (29,7%)
* ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 20,1% (24,8%)
* ΚΚΕ 8,5% (9,6%)
* ΛΑΟΣ 6,2% (6%)
* ΣΥΡΙΖΑ 2,9% (3%)
* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2,9%
* ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,6% (2,3%)
* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,4% (1,7%)
* ΑΛΛΟ/ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ/ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 20,3% (10,5%)
* ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ 9,1% (12,4%)

Τα πολύ υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου ουσιαστικά φέρνουν πάνω από το όριο του 3% τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και οριακά τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ με την είσοδο στη Βουλή -σε μία υποθετική εκλογική αναμέτρηση αυτές τις ημέρες- θα φλέρταρε σοβαρά και η Δημοκρατική Αριστερά.

Οι πολίτες πάντως απορρίπτουν την επιλογή των πρόωρων εκλογών σε συντριπτικό ποσοστό 80,9%, ωστόσο ένα 37,6% πιστεύει ότι σίγουρα ή μάλλον θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές φέτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της GPO ο "κανένας" περνάει πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 39,2%, ακολουθεί ο Γ.Παπανδρέου με 37,8% και στη συνέχεια ο Αντ.Σαμαράς με 23%.

Η έρευνα, πλην του δείκτη σχετικά με την πρόθεση ψήφου, κατέγραψε τον θυμό και την απογοήτευση των πολιτών για όλους τους φορείς και θεσμικούς παράγοντες του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Συγκεκριμενα, με τη λέξη "θυμός" οι πολίτες συνδέουν την άποψή τους πρωτίστως για τα ΜΜΕ (39%), το πολιτικό σύστημα συνολικά (36,9%) και τα συνδικάτα (35,6%).

Η απαξίωση της πολιτικής είναι εμφανής και στο 94,5% που θεωρεί ότι υπήρξε συγκάλυψη των σκανδάλων του Βατοπεδίου και της Siemens.

"Απώλειες" για κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση

Θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης έχει το 33,2%, ποσοστό ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήταν στο 32%, μεσούσης της αντιπαράθεσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η φθορά της εικόνας της κυβέρνησης είναι πάντως πολύ μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον περασμένο Ιανουάριο η θετική γνώμη έφτανε το 53,9% και τον Απρίλιο το 43,1%.

Αντίστοιχα, θετική γνώμη για το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει το 28%, σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το ποσοστό συνεχίζει να βαίνει μειούμενο, καθώς το 2010 τον Οκτώβριο ήταν στο 28,8%, τον Απρίλιο στο 30,4% και τον Ιανουάριο στο 38%.

Ανήσυχοι οι πολίτες για την οικονομία

Φοβάται ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του (ναι, μάλλον ναι) το 22,8%, ενώ 39,7% λέει όχι και μάλλον όχι και 36,5% δηλώνει ότι δεν εργάζεται. Εάν άποκλειστούν όσοι δεν εργάζονται, φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του φέτος το 35,2%, δηλάδή πάνω από ένας στους τρεις εργαζόμενους.

Οι πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι το 2011 θα μειωθούν περαιτέρω τα εισοδήματά τους, κατά 85%.

Αποδίδουν τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας κατά κύριο λόγο στους πολιτικούς (52,9%) και δευτερευόντως στην παγκόσμια οικονομική κρίσης (18,1%) και άλλους παράγοντες σε μικρότερο ποσοστό. Ωστόσο ένα 15,5% απαντά αυθόρμητα ότι φταίνε «όλοι μαζί».

Αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας δηλώνουν το 35,9% έναντι 63,9% που λέει όχι/μάλλον όχι, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης δίνει το 34,1%, έναντι 64% που πιστεύει ότι δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Εξι στους δέκα (60,5%) πολίτες θεωρούν ότι την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας έχει πλέον η τρόικα, έναντι 34,2% που θεωρεί ότι παραμένει στην κυβέρνηση.

Η πιθανή αύξηση της έντασης των κοινωνικών αναταραχών φοβίζει το 64,7%, αντί του 34,6% που λέει όχι/μάλλον όχι.

Για το θέμα των λαθρομεταναστών εξάλλου, τα τελευταία γεγονότα με την κατάληψη της Νομικής φαίνεται ότι οδήγησαν σε συντηρητική στροφή μεγάλο μέρος των πολιτών, καθώς πλέον 79,2% ζητάει να φύγουν από την Ελλάδα.

Μοιρασμένη είναι τέλος η κοινωνία για το πανεπιστημιακό άσυλο, με 46,6% να αρνείται την κατάργηση του θεσμού και το 50,6% να συμφωνεί.