Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αντικείμενο το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι η Αλέκα Παπαρήγα "ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τη Τρίτη 8/2 και ώρα 5 μ.μ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος για το μεταναστευτικό".

Την ίδια ώρα, επί τάπητος βρέθηκε χθες η παράνομη μετανάστευση σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στη Βουλή και στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, Εργασίας Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Άννα Νταλάρα και Χρήστος Αηδόνης.

Στη σύσκεψη προτάθηκε η "ελαστικοποίηση" του πλαφόν για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ενσήμων (400 σε δύο χρόνια τουλάχιστον), με σκοπό να μην εκπίπτουν από το καθεστώς νομιμότητας οι μετανάστες, ενώ παράλληλα τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας θα καταθέσουν πλαίσιο εξέτασης και κατηγοριοποίησης όσων είναι παράνομοι.

Σε κάθε περίπτωση, το φλέγον θέμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, είναι εκείνο των παράνομων μεταναστών, και ο πρώτος στόχος είναι να βγουν από την "αφάνεια" -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- και να καταμετρηθούν, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες που μισθώνουν λαθρομετανάστες.

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Υπατία (Πατησίων και Ηπείρου) η θέση της κυβέρνησης είναι ότι "δεν εκβιαζόμαστε", ενώ επανελήφθη η πρόταση που είχε διατυπωθεί και προ εβδομάδος, οι συγκεκριμένοι μετανάστες "να εξετασθούν κατά περίπτωση και ατομικά".