Με την παρουσία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο γεύμα που θα παρατεθεί μεθαύριο το μεσημέρι στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, από τον Αντώνη Σαμαρά, θα επιχειρηθεί να αποφορτιστεί η ένταση των τελευταίων ημερών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να πέσουν οι τόνοι, ενώ και από τις άλλες δυο πλευρές, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταβάλλεται προσπάθεια, να επέλθει ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να δοθεί προτεραιότητα και βάρος στα πραγματικά προβλήματα, ενώ δεν αλλάζει άποψη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, εμμένοντας ότι δεν πρέπει να κατατεθεί. Το μόνο που συζητά ο Αντ. Σαμαράς είναι να γίνουν δυο-τρεις αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία και πέραν τούτου ουδέν.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, έχουν συντονιστεί και επιμένουν στην κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου, η οποία όμως όπως φαίνεται δεν θα ψηφιστεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να παρουσιάσει δική του πρόταση.
Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που αλλιώς ανέμεναν να εξελιχθεί η συγκεκριμένη υπόθεση, αρχίζουν σιγά-σιγά να πέφτουν οι τόνοι.

Οι δυο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι εμμένουν στην άποψή τους, αλλά δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να φθάσουν την σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά και δεν αποτελεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το μείζον θέμα, αφού η καθημερινότητα είναι παρούσα.

Το τραύμα που άφησε η υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην τρικομματική κυβέρνηση είναι βαθύ, αλλά πλέον κοιτάζουμε στην επόμενη μέρα, όπως λένε και από τα τρία επιτελεία των κομμάτων.

Η επόμενη μέρα για την τρικομματική κυβέρνηση έχει στο επίκεντρό της τα πολλά προβλήματα καθημερινότητας, όπως τις πολιτικές για την ενίσχυση των ανέργων, ενώ υπάρχει και η δέσμευση έναντι της τρόικας για την προώθηση των απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα.

Είναι σαφές ότι οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν περιορίζονται στην λειτουργία της κυβέρνησης, αφού τίθεται θέμα επαναπροσδιορισμού της προγραμματικής συμφωνίας που ζητά το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα τη συζητήσει επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός.

Όσο για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αυτή μένει να αποφασιστεί και τυπικά σε επόμενη συνάντηση των αρχηγών, η οποία κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε θα γίνει.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός, όπως λένε και υπουργοί, οφείλει να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης προς τους δύο εταίρους του οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι στην επόμενη φορά που θα τους αιφνιδιάσουν δεν θα ψηφίσουν στην Βουλή.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση βασίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι δεν είναι μονοκομματική, αφού ο ίδιος θέλει να πιστωθεί ποσοστό της επιτυχίας της κυβέρνησης.
Πάντως, μπορεί και οι τρεις να παρακαθίσουν στο γεύμα με τον πρόεδρο του Eurogroup, όπως θέλησε ο Αντ. Σαμαράς, σε μια κίνηση καλής θέλησης και για να δείξει ότι οι κυβερνητικοί εταίροι είναι ενωμένοι, αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλα επεισόδια.

Ιωάννης Μαρτέλλος