Τα κροκοδείλια δάκρυα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεργία αποτελούν πρόκληση για τα εκατομμύρια των ανέργων, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες, έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, που οξύνεται εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών, τονίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας την γαλλογερμανική συμφωνία για την ανεργία των νέων.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, τα προγράμματα της Ε.Ε. όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά ανοίγουν νέους επικίνδυνους δρόμους για το παραπέρα τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως εξηγεί, δίνουν τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες να απολύουν εργαζομένους με σχετικά καλύτερα εργασιακά δικαιώματα και να τους αντικαθιστούν με άλλους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα, με μισθούς πείνας και άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα υποστηρίζει πως τα λεγόμενα προγράμματα μαθητείας μετατρέπουν τους νέους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, καταδικάζοντάς τους σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια, περιπλάνηση και μετακίνηση σε όλη την Ε.Ε., δηλαδή στη μετανάστευση, υπηρετούν τους στόχους της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Γι’ αυτό, συνεχίζει, προσφέρουν επίσης ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω επιδοτήσεων και απαλλαγών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως τα μέτρα αποδεικνύουν ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη όχι μόνο δε θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία, αλλά θα στηριχθεί στην ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων.

«Η Ε.Ε., το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν με διάφορα μέτρα να ανακυκλώνουν την ανεργία και τη φτώχεια, γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων να οδηγήσει σε συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης, σε δυνάμωμα της ταξικής πάλης που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πολιτική και την εξουσία τους», καταλήγει.