«Χειροπιαστή ένδειξη της εξόδου από το τούνελ είναι οι φετινές επιδόσεις στον τουρισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην 21η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Η πρώτη μας νίκη είναι στον τουρισμό» ανέφερε ο κ. Σαμαράς κάνοντας αναφορά στο ρεκόρ αφίξεων τουριστών που αναμένται να καταγραφεί τη φετινή σεζόν. «Η Ελλάδα χρειάζεται τον τουρισμό για να σταθεί στα πόδια της» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι πρωταθλητές της οικονομίας μας δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι φετινές επιδόσεις στον τουρισμό θα αποτελέσουν μια πρώτη, χειροπιαστή ένδειξη ότι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ. Οι θετικές προβλέψεις ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών διεθνώς» πρόσθεσε.

«Για να φτάσουμε στην άκρη του τούνελ το κράτος δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη της οικονομίας αλλά σταθερό αρωγό της επιχειρηματικότητας. Το κράτος έχει καθήκον να δημιουργεί ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες», τόνισε ακόμα.

«Είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, εισόδημα, πλούτο και υγιή ανάπτυξη» ενώ υποστήριξε πως καθήκον της Πολιτείας είναι να δημιουργεί ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες στο εξωτερικό.

«Δεν έχουμε νικήσει ολοκληρωτικά την γραφειοκρατία αλλά την έχουμε περιορίσει. Αποκαταστήσαμε την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Σκεφτείτε που ήταν η χώρα πριν από ένα χρόνο και που είναι σήμερα. Αποκαθιστούμε την ρευστότητα στην οικονομία ολοκληρώνουμε την ανακεφαλαιοποίσηση και ανοίγουμε δρόμους στο εξωτερικό» είπε.

Για το έργο της κυβέρνησης σχολίασε πως «δεν προχωράμε, τρέχουμε» τονίζοντας ότι όλη η χώρα πρέπει «να τρέξει» για να βγει από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για να πετύχει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Έκανε ειδική αναφορά στις προοπτικές που ανοίγονται για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Για να γίνει αυτό, είπε, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως η βίζα που δυσκολεύουν τουρίστες από αυτές τις χώρες να έλθουν στην χώρα μας. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών. Δεύτερον να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση για να διευκολύνονται να έλθουν στην Ελλάδα. Τρίτον από την ώρα που φθάνουν πρέπει να είναι εύκολη η μετακίνησή τους μέσα στην χώρα.

Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να γίνει η Ελλάδα μεγάλος τουριστικός προορισμός. Για να επιστρέψουμε στο επίπεδο ΑΕΠ πριν από την κρίση το συνολικό ΑΕΠ της χώρας πρέπει να αυξηθεί κατά 25-30%. Το ένα τρίτο μπορεί να προκύψει μόνο από τον τουρισμό.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για να πετύχει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Αναφερόμενος τέλος στις επενδύσεις και το ταξίδι του στην Κίνα, είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες κινήσεις τόσο εκτός όσο και εντός της Ελλάδας.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του τουρισμού είπε ότι: «Είσαστε οι πρωτονίκες, θα μας φέρετε μία πρώτη νίκη μετά από χρόνια κρίσης».