Ήταν 72 χρόνια πριν... 30 Μαΐου του 1941. Το σύμβολο του ναζισμού κυμάτιζε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και η σκιά του έπεφτε βαριά στις καρδιές των Ελλήνων που ένιωθαν στο πετσί τους το φασισμό. 
Χιλιάδες ζευγάρια μάτια δάκρυζαν όταν αντίκριζαν την σημαία της Κατοχής στο σύμβολο της Δημοκρατίας. Στους καιρούς εκείνους ο ρατσισμός, ο ναζισμός και κάθε τι ακραίο  ήταν εκ γενετής καταδικασμένο μέσα από το γενετικό υλικό του Έλληνα. 
 
Ήταν εκείνη τη νύχτα της 30ης Μαΐου που δύο συμμαθητές, δύο παιδιά έκαναν αυτό που όλοι ονειρεύονταν μα δεν τόλμαγαν να κάνουν. Το εγχείρημα  να κατεβάσουν τη σημαία του Γ' Ράιχ από την Ακρόπολη κάτω από τη μύτη δεκάδων Γερμανών για εκείνους, τον Απόστολο Σάντα και τον Μανόλη Γλέζο, ήταν θέμα τιμής. 
 
Ήταν ένα καίριο πλήγμα στην έπαρση της γερμανικής εθνοφρουράς που λίγες ώρες πριν πανηγύριζε για την κατάληψη και του τελευταίου ελληνικού οχυρού της Κρήτης. Μπορεί να μην έπληξε στρατιωτικά τον εχθρό κατάφερε όμως να θίξει την έπαρση του κατακτητή και να αναπτερώσει το ηθικό του λαβωμένου Έλληνα. Ήταν η σπίθα για να γεννηθεί το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. 
 
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων του  www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «Εκπομπές που αγάπησα» με τον Φρέντυ Γερμανό, παραγωγής 1993.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στην εκπομπή-αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (1982), με προσκεκλημένους τον Μανόλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα.

Οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης μίλησαν για την κορυφαία αντιστασιακή τους πράξη, περιέγραψαν το κλίμα της εποχής και αποκάλυψαν το πώς γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης αντιστασιακής πράξης της Ευρώπης. 
 
Εξιστόρησαν αναλυτικά τα γεγονότα, περιγράφοντας την πορεία που ακολούθησαν την ημέρα εκείνη, τη διαδρομή τους μέσα από την σπηλιά μέχρι την επιφάνεια του βράχου, και το πώς πέτυχαν να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιστό.


Ε.Σ