Με τις υπογραφές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη και να ακολουθούν αυτές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατατέθηκε το πρωί η κοινή πρόταση νόμου των δύο κομμάτων που ουσιαστικά πρόκειται για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, που προκάλεσε πολλούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η πρόταση νόμου θα διαβιβαστεί στους αρμόδιους υπουργούς καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που υποχρεούται να υποβάλει στη Βουλή έκθεση μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Ταυτόχρονα απαιτείται και η γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής καθώς στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επεξεργασία όλων των σχεδίων νόμων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που υποχρεωτικώς παραπέμπονται σε αυτήν, από άποψη συστηματική και νομοτεχνική, καθώς και η αρτιότερη διατύπωση του κειμένου τους.

Στο σημείο αυτό πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΝΕ ήδη έχει απορρίψει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ως αντισυνταγματικό κάτι που που επεσήμαναν με νόημα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση των εταίρων να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη νομοθετική πρωτοβουλία. Εκτός από το σύνολο της πρότασης νόμου που είναι μετέωρη, στον αέρα είναι και ο χρόνος συζήτησής της στη Βουλή καθώς δεν αποκλείεται αυτό να γίνει το φθινόπωρο, αφού το χρονοδιάγραμμα μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα στενό.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο όνομα της κυβερνητικής συνοχής ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως προσανατολίζεται να φέρουν στη Βουλή μια σειρά από τροπολογίες που θα φέρει αλλαγές στον υφιστάμενο αντιρατσιστικό νόμο.

Την νύχτα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη- αν και εφόσον αυτό περάσει από τις επιτροπές- οι ισορροπίες είναι λεπτές. Σε περίπτωση που έχουν περάσει οι σχετικές τροπολογίες τότε δεν θα έχουν επισκιαστεί και τα όποια διλήμματα που μπορεί να δημιουργούνταν στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Τότε η καταψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα έχει χαρακτηριστικά ταύτισης με τη Χρυσή Αυγή αλλά τεκμηριωμένης θέσης ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επαρκεί. Παρά τις διαφωνίες πάντως και το ρήγμα που εμφανίστηκε στην τρικομματική κυβέρνηση από όλες τις πλευρές επιχειρείται οι τόνοι να διατηρηθούν χαμηλά εν όψει και της επιστροφής της Τρόικας στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Η πρώτη συνάντηση των τριών αρχηγών θα γίνει αύριο στο γεύμα εργασίας που παραθέτει η η κυβέρνηση στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

Τ.Α