Τα οφέλη από από την κατάργηση του ΦΠΑ συνταγογραφούμενων φαρμάκων επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.


Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην ερώτηση του βουλευτή: «Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο φύλλο της 27ης Μαΐου, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5 % για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερό ότι ακολουθείται μία άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλλουν φόρο στο ίδιο το κράτος.

Αντίθετα με την κατάργηση του ΦΠΑ τα οφέλη μπορούν να είναι  σημαντικά και πολύπλευρα. Κατ’ αρχάς θα μειωθεί η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, αφού θα απαλλαχθούν τα Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα μειωθεί αντίστοιχα και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. 

Περαιτέρω οι ασφαλισμένοι θα επωφελούνταν πληρώνοντας  μικρότερη συμμετοχή, αλλά και οι φαρμακοποιοί θα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ.   

Τέλος, η κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνέβαλε στη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία είναι δυστυχώς συνυφασμένη με τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου ταλαιπωρώντας  τους πολίτες.     
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα ;  
Ο ερωτών Βουλευτής, Ιωάννης Μιχελάκης»