Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Με την κοινή τους εμφάνιση στο γεύμα που θα παραθέσει αύριο το Μέγαρο Μαξίμου στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γ. Νταϊσελμπλουμ, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θα επιχειρήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να μεταδώσουν μία επίπλαστη, πάντως, εικόνα συνοχής της τρικομματικής κυβέρνησης.
Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποδέχθηκαν την πρόσκληση Σαμαρά, καθώς και εκείνοι, όπως και ο πρωθυπουργός, δεν επιθυμούν να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα. Και οι τρεις, ωστόσο, αναγνωρίζουν πλέον ότι το τραύμα που προκάλεσε η υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου δεν είναι το μοναδικό και ότι τους επόμενους, δύσκολους μήνες, θα απαιτηθεί να καταβληθεί κοπιώδης προσπάθεια για να διατηρηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι κίνδυνοι για τη χώρα δεν έχουν εκλείψει» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν με διάχυτη αγωνία τους σοβαρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ  και την ανοικτή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της νυν και της πρώην ηγεσίας του κόμματος.

Οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν ότι παρά το κλίμα αισιοδοξίας που εσχάτως μεταδίδεται για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να εξέλθει σταδιακά από το σπιράλ της ύφεσης, ο δρόμος είναι μακρύς  και η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να «φουλάρει» τις μηχανές για να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να μην υπάρξει παρέκκλιση από τη μέχρι σήμερα πορεία.

Αυτό που δεν λένε, αλλά πάντως πιστεύουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι και για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αποτελεί μονόδρομο η στήριξη της κυβέρνησης, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ενέχει μεγάλο εκλογικό κίνδυνο για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Σε αυτή τη λογική, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να απορροφήσει τους εσωτερικούς κραδασμούς, αποδεχόμενος, πιθανότατα, το αίτημα των εταίρων του για συγκρότηση τριμερούς επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη που θα ενημερώνεται και θα ενημερώνει για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία τους εταίρους για να αποφευχθεί επανάληψη όσων έγιναν με το αντιρατσιστικό.

Σχετικά με την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου απο ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, το οποίο, ωστόσο, δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο καθένας θα κάνει αυτό που πιστεύει» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσουν πολιτικά τη σημασία της κίνησης των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Αποδίδουν, δε, την πρωτοβουλία, στις διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις που έτσι κι αλλιώς ενυπάρχουν στο κυβερνητικό σχήμα και μιλούν για ένα δύσκολο αλλά ενδιαφέρον πείραμα, το οποίο για πρώτη φορά γίνεται στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.