Ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τη μικρή επιχείρηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.
Κατά τη συνάντηση, που έγινε παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με τον τομέα αυτό, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα που απασχολούν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνιστούν την καθημερινή αγωνία της ελληνικής αγοράς. Αγωνία η οποία συνδέεται όχι μόνο με την αντοχή των μικρών επιχειρήσεων αλλά και με τη διαφύλαξη υφισταμένων θέσεων εργασίας. Το πρώτο θέμα ήταν αυτό που αφορά τον ΟΑΕΕ και ιδίως το ΤΕΒΕ με βάση και τις σχετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, που παρενέβη για την αποτροπή της δραστικής μείωσης των συντάξεων.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την ασφάλιση ανεργίας των επαγγελματοβιοτεχνών, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων ώστε να μην υπάρχουν ανασφάλιστοι και ακάλυπτοι Έλληνες πολίτες και κυρίως τα ζητήματα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, που πρέπει να εναρμονιστούν με τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε το ρόλο της ΓΣΕΒΕΕ ως κοινωνικού εταίρου και τη μεγάλη συμβολή της στη σύναψη της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που συμπίπτει με την προσέγγιση της ΓΣΕΒΕΕ και ευχαρίστησε τη ΓΣΕΒΕΕ για την ολοκληρωμένη μελέτη της σε σχέση με την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στη σχέση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (Τειρεσίας, εγγυητικές επιστολές, ρυθμίσεις δανείων κλπ). Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν και η ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα και με την πρόταση που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ.

Στο τέλος της συνάντησης ο Ευ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «H μικρή επιχείρηση ήταν και θα είναι και στο νέο μοντέλο ανάπτυξης η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος στον οποίο μπορεί να ανθίσει πραγματικά η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η συνεργασία, να διαφυλαχθούν οι υπάρχουσες αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Είναι υποχρέωση του κράτους να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να διαμορφώσει το κατάλληλο και διορατικό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο και να στηρίξει την καλή συνεργασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τη μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση».