Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εσωτερικών «δεν υιοθετεί οριζόντιες περικοπές και μαζικές απολύσεις, που δημιουργούν πρόβλημα στις κοινωνικές δομές» έδωσε μιλώντας στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κέντρική Ένωση δήμων Ελλάδος) στα Γιάννενα ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Όπως είπε «δεν θέλουμε να καταργήσουμε χρήσιμους εποπτευόμενους φορείς και να θέσουμε σε κίνδυνο ζωτικές κοινωνικές δομές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών: «Ό,τι, όμως, και να αποφασιστεί από άλλα υπουργεία προηγουμένως θα θελήσουμε να διαβουλευθούμε τόσο με ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδος) και εργαζόμενους», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα τόνισε ότι «συζητούμε με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την υιοθέτηση ειδικών αντικειμενικών κριτηρίων όσον αφορά το θέμα της κινητικότητας που αποτελεί προτεραιότητα», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό προωθείται ρύθμιση για την ενίσχυση της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Πρόκειται για τη διάταξη που αφορά τις μετατάξεις προσωπικού εντός των δήμων.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε, πως η συνταγματική ιδιαιτερότητα της Αυτοδιοίκησης, δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει το ποσοστό που της αντιστοιχεί στην εθνική πολιτική για την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να καταργηθούν χρήσιμοι εποπτευόμενοι φορείς και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο θεσμικές λειτουργίες της αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως με τον τρόπο αυτό, «θα προστατευτούν επαρκώς τα κοινωνικά δίκτυα, θα διαφυλαχτούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι εργαζόμενοι, και θα εξυγιανθούν οι Δήμοι που καθίστανται προβληματικοί λόγω του μισθολογικού κόστους».

Αναφέρθηκε στα οικονομικά των δήμων υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο ρύθμισε τα χρέη τους «παρατείνοντας κατά 8 έτη τη διάρκεια αποπληρωμής, δίδοντας 3ετή περίοδο χάριτος και μειώνοντας κατά μισή μονάδα το επιτόκιο δανεισμού».

Εξήγγειλε νέα ρύθμιση σε συνεννόηση με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων «με την οποία αυξάνονται από 12 σε 24 οι δόσεις των δανείων των ΔΕΥΑ, στα οποία είναι εγγυητής ο Δήμος», μία εξέλιξη η οποία σύμφωνα με τον υπουργό θα ελαφρύνει ακόμη περισσότερο τους ΟΤΑ από τοκοχρεολύσια.

Όπως υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης, «είναι άδικο και ισοπεδωτικό, το να αντιμετωπίζονται όλοι οι Δήμοι ως εστίες διαφθοράς».

«Δεν επιτρέπεται κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς που υπάρχουν και πρέπει να τιμωρηθούν με παραδειγματική αυστηρότητα, να στιγματίζουν το σύνολο των λειτουργών της Αυτοδιοίκησης που συχνά με αυταπάρνηση και χωρίς καμία προσωπική αντιπαροχή, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να κρατήσουν όρθιες τις τοπικές τους κοινωνίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ειδική αναφορά έκανε και στο «Ταμείο Εξυγίανσης – Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ», το οποίο σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη τροφοδοτείται από τους ΤΑΠ, το φόρο Ζύθου, τα τέλη Διαφήμισης και τους παρακρατηθέντες φόρους, που αναμένεται να αποδόσει μία σειρά από οφέλη στους Δήμους όπως:

-Θα επιστρέψει χρηματοδοτήσεις σε Δήμους που αδικούνται
-Θα στηρίξει Δήμους που το έχουν ανάγκη
-Θα ενισχύσει Δήμους που προχωρούν έξυπνες αναπτυξιακές πολιτικές ή συγχρηματοδοτούμενα έργα

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, «το ποσό που υπολογίζεται να μαζευτεί τα επόμενα χρόνια είναι 400 εκ. ευρώ περίπου και τα κριτήρια επιλογής των ΟΤΑ θα προσδιοριστούν σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και θα είναι αντικειμενικά».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο «Δήμο του Μέλλοντος», τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου - σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη- είναι:

«Ο οικονομικά αυτοτελής δήμος, αυτός δηλαδή που ενισχύει συνεχώς τα έσοδά του από ίδιους πόρους σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση. Ο δήμος που εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους εξορθολογισμού των δαπανών, χρησιμοποιεί ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εφαρμόζει καινοτόμες αναπτυξιακές πολιτικές αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, στηρίζει αποτελεσματικά τα κοινωνικά του δίκτυα και εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της επικουρικότητας, μεταφέροντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες τις αποφάσεις.»