Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ άφησε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις ανακοινώσεις τους για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού».
«Η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία. Όχι πρόταση που έχει συνταγματικά προβλήματα, ενώ μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει» επισημαίνει η Συγγρού.

«Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει η χώρα είναι ισχυρό. Μόνο βελτιωτικές προσθήκες χρειάζεται για επικαιροποίηση. Και προσθήκες καταθέτουμε. Με τρόπο σαφή και ενωτικό. Είναι σφάλμα να υποτιμάμε αυτό που ήδη υπάρχει. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα προηγήθηκε πολλών άλλων χωρών σε αντιρατσιστική νομοθεσία. Είναι μεγαλύτερο σφάλμα, αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, να διχάζουμε τον ελληνικό λαό. Είναι φανερό ότι κατατέθηκαν προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν! Και είναι το πιο μεγάλο σφάλμα, αντί να απομονώνουμε τους νεοναζί, να τους δίνουμε επί πλέον προσχήματα» σημειώνεται.

«Αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε. Με την πρότασή μας μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας. Η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού» τονίζει η ΝΔ στο «μήνυμά» της προς τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «είναι η τρίτη φορά που η Νέα Δημοκρατία αλλάζει άποψη για τη νομοθεσία σχετικά με την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού», ενώ η Δημοκρατική Αριστερά είχε καλέσει τη ΝΔ να ψηφίσει την δική της πρόταση νόμου.