Την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου μετώπου των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας απέναντι στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μαδρίτη σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τα συνδικάτα CCOO και UGT.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μια νέα μεσογειακή άνοιξη των λαών και των κινημάτων μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και να δώσει διέξοδο.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για την ανεργία των νέων στο Νότο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Θα του συνιστούσα, αν πραγματικά είναι ευαίσθητος για την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές του στο Νότο, τότε, ας προκρίνει ως λύση αυτό που έγινε για την Γερμανία σε σχέση με το χρέος της το 1953».

«Η Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «χρειάζεται ένα σύγχρονο New Deal» και πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται ένα πρόγραμμα γενναίων δημόσιων επενδύσεων που θα ξαναζωντανέψουν την ανάπτυξη και θα μειώσουν δραστικά την ανεργία». Όσο δεν το αποφασίζουν αυτό, θα ανακυκλώνουν την κρίση και απλώς θα δίνουν κάποιες πρόσκαιρες λύσεις οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψεύδονται, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ελπίδα, τόνισε, είναι το καινούριο, το ανατρεπτικό, το ριζοσπαστικό που σήμερα στην Ευρώπη εκφράζουν οι δυνάμεις της ενωμένης ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι για την κρίση ευθύνονται οι «ισχυροί της Ευρώπης, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, όλοι όσοι θέλουν να κερδίζουν οδηγώντας τους λαούς στην καταστροφή» και πρόσθεσε πως «η κρίση είναι ευρωπαϊκή και συστημική και αν δεν αλλάξουμε το ευρωπαϊκό σύστημα, δεν θα βγούμε από την ύφεση».

Για την κατάσταση στην χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην Ελλάδα είναι φανερό ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η σύγχρονη αριστερά και οι συμμαχίες της που μπορούν να πάρουν τη διακυβέρνηση, αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία είναι πλέον φανερό: Δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική χωρίς τη σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προοπτική διακυβέρνησης που θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας.