Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Επανεξετάζονται από μηδενική βάση οι άδειες οπλοφορίας των βουλευτών, με εντολή που έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας έδωσε την σχετική εντολή στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου.

Παράλληλα, νωρίτερα, με ανακοινώσεις τους για το περιστατικό με τον βουλευτή στον αερολιμένα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να ελεγχθούν οι άδειες οπλοφορίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Οι άδειες οπλοφορίας που έχουν εκδοθεί σε βουλευτές από τις αρμόδιες αρχές, φτάνουν τις 60 σε αριθμό, με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου να βρίσκεται στη σχετική λίστα.

Πως δίνονται οι άδειες σε βουλευτές
 
Οι βουλευτές χαίρουν προστατευτικών διατάξεων των σχετικών νόμων για την οπλοφορία καθώς αποκτούν με την εκλογή τους αυτόματα  το δικαίωμα νόμιμης οπλοφορίας.
 
Αν κάνουν χρήση του δικαιώματος απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάνουν χρήση αλκοόλ ή απαγορευμένων ουσιών και β) ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη από ιδιώτη ψυχίατρο ή δημόσιο φορέα ψυχικής υγείας.
 
Το αίτημα έπειτα διαβιβάζεται από το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας στην Ασφάλεια Αττικής, στο αρμόδιο Τμήμα Όπλων και Εκρηκτικών. Η αξιωματικοί με τη σειρά τους διαβιβάζουν το φάκελο στον αρμόδιο εισαγγελέα από τον οποίο ζητείται να γνωμοδοτήσει. Παράλληλα ζητείται και και αντίγραφο του ποινικού μητρώου του αιτούντος βουλευτή. Μόλις απαντήσει η Εισαγγελία, από το Τμήμα Όπλων και Εκρηκτικών εκδίδεται η άδεια οπλοφορίας.
 
Οι βουλευτές που κατέχουν άδεια οπλοφορίας δεν διώκονται ποινικά για αδικήματα περί όπλου σε βαθμό πλημμελήματος, όπως για παράδειγμα εάν πυροβολήσουν για εκφοβισμό, ή αν πυροβολήσουν ασκόπως σε μία γιορτή.Σχετικό θέμα: Πυροβολισμός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Εκπυρσοκρότησε όπλο βουλευτή της Χρυσής Αυγής