Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τη μπάλα στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των άλλων κομμάτων του κοινοβουλίου, έριξε η ΝΔ με την κατάθεση της πρότασης νόμου για την αντιμετώπιση του ρατσιμού και της ξενοφοβίας.
Όπως σημείωναν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός σταθερός στην αρχική του θέση, έδωσε το πράσινο φως, σε μια στοχευμένη κίνηση, υψηλής πολιτικής σημασίας, που θα χτυπά στη ρίζα του το νεοναζισμό και δεν θα δίνει στους νεοναζί νομικά όπλα για την ενδυνάμωσή τους.

Η πρόταση της ΝΔ με τίτλο «Τροποποιήσεις του ν. 927/1979 και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα, που ουσιαστικά συμπληρώνουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο και προβλέπουν διοικητική τιμωρία νομικών προσώπων, με νομικούς να σημειώνουν ότι η διάταξη αφορά και τα πολιτικά κόμματα, αν οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους επιδοκιμάσουν ή υποτιμήσουν τα εγκλήματα του ναζισμού.

Στη ΝΔ προσδοκούν ότι η πρόταση τους, στην οποία γίνεται για πρωτη φορά ξεκάθαρη αναφορά στις Γενοκτονίες και στο Ολοκαύτωμα, θα υπερψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα, πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής, καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί κανείς να έχει οποιαδήποτε αναστολή για τις προσθήκες αυτές που έχουν να κάνουν με την καταδίκη του ναζισμού.

Οι διαφορές ανάμεσα στην πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ και στην πρόταση που κατέθεσαν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικού εταίροι, εντοπίζονται στα εξής:

*Πρόταση ΝΔ: προβλέπεται ποινικοποίηση άρνησης Ολοκαυτώματος, αλλά υπάρχει και αναφορά στις Γενοκτονίες που αναγνώρισε η Ελληνική Βουλή (Ποντίων, Αρμενίων και Ελλήνων Μικράς Ασίας). 

*Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: προβλέπεται ποινικοποίηση άρνησης εγκλημάτων που ορίζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ υπάρχει μόνο μια γενική αναφορά στα εγκλήματα Γενοκτονίας, χωρίς να αναφέρονται οι αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής.

* Πρόταση ΝΔ: προβλέπεται ποινικοποίηση προτροπής σε βία, με βάση φυλή, χρώμα, θρησκεία, γενεολογικές καταβολές, εθνική ή εθνολογική καταγωγή.

-Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: εκτός των προηγουμένων προβλέπει και προσβολή γεννετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας του φύλου.

Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά κρύβεται στις διατάξεις που έχουν να κάνουν με τις προβλεπόμενες ποινές:

* Πρόταση ΝΔ: προβλέπει ποινές φυλάκισης (εως τριών ετών), διοικητικά πρόστιμα (εως 100.000 ευρώ), μέχρι και αποκλεισμό από δημόσιες παροχές (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, ενισχύσεις και προμήθειες).

* Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: προβλέπει διοικητικά πρόστιμα (εως 200.000 ευρώ), επιβαρυντική περίσταση για δημόσιο λειτουργό (π.χ. αν κάποιος βουλευτής προκαλεί σε μίσος, αυτό λαμβάνει το χαρακτήρα του «ιδιώνυμου») και αναστολή λειτουργίας κόμματος (εως 6 μήνες).

Εδώ ακριβώς όμως εδράζεται και το βασικό επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όπως ξεκαθαρίζει στην απαντητική επιστολή του προς τον Νάνο Βαλαωρίτη, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να μετατραπούν με κάποιο τέτοιο τρόπο οι νεοναζί σε δήθεν «θύματα», αλλά απλά να περιθωριοποιηθούν.

Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ξεχνούν τις πρόσφατες προκλήσεις Μιχαλολιάκου δια τηλεοράσεως, ότι η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει το «έργο» της, ακόμη και αν τεθεί εκτός νόμου. «Τους το λέω ευθέως και δημόσια», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα αίτια που ενδυνάμωσαν τον νεοναζισμό στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα πυρά του στην αριστερά, κάνοντας λόγο για ιδεολογική τρομοκρατία πάνω σε όσους έσπευδαν να πουν το αυτονόητο, ότι υπάρχουν δηλαδή, πολλοί λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα που δημιουργήθηκε με την Κική Δημουλά.

Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πάντως δεν υποδέχθηκαν θετικά την πρωτοβουλία της ΝΔ. Η Ιπποκράτους, δια στόματος Φώφης Γεννηματά ανέφερε ότι είναι «μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος, να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» και πως δεν αρκούν οι προσθήκες, ενώ η Αγίου Κωνσταντίνου σε ανακοίνωσή της έλεφε πως «οι προσθήκες επιβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο ήταν και είναι αναγκαίο».

Όπως ανέφερε πάντως ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του «με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δεν διαφωνούμε στη ανάγκη αντιμετώπισης του φασιστικού φαινομένου, αλλά με το εργαλείο αντιμετώπισής του».

Το αν θα βρεθεί κοινός τόπος, θα φανεί σε λίγες μέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των προτάσεων που κατέθεσαν όχι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και αυτής που θα κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.