Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει η τρικομματική κυβέρνηση που σπαράσσεται λόγω κυρίως του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αδυνατούν να βρουν κοινό σημείο επαφής και ενισχύουν μια πολεμική κατάσταση που μόνο ζημιά προκαλεί στη δημόσια εικόνα της.
Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξης της κοινής τους πορείας, η συμβίωσή τους μοιάζει αρκετά δύσκολη και το τοπίο είναι άκρως προβληματικό, καθώς δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής στο επίμαχο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Η μάχη εντυπώσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει, αλλά το αντίθετο, ενώ και οι άλλοι δυο αρχηγοί, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, έχουν στυλώσει τα πόδια και δεν κάνουν καμία υποχώρηση.

Η προβληματική κατάσταση που υπάρχει στην κυβέρνηση και οι τεταμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις των τριών εταίρων, ενισχύει την απαισιοδοξία σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους για το βίο του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος.

Κυρίως, προβάλλεται το επιχείρημα ότι είναι τόσο ρευστές οι ισορροπίες, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν οι υφιστάμενοι κυβερνητικοί συσχετισμοί με απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο για την τύχη της κυβέρνησης, αλλά και για την μελλοντική πορεία της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει στη θεωρία ότι πρέπει από αυτή τη μάχη, που γίνεται σε αξιακό και ιδεολογικό πεδίο, η ΝΔ να βγει ενισχυμένη και όλη η στρατηγική τους εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής ηγεμονίας στη σημερινή πολιτική σκηνή.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, κυριαρχεί η εκτίμηση, ότι η ΝΔ από τη στιγμή που έχει την πρωτοκαθεδρία και ηγείται του κυβερνητικού σχήματος, έχει και το ''πάνω χέρι'' και άρα θα πρέπει να επιβάλλει και την ατζέντα της.
Βέβαια, στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ο Αντ. Σαμαράς δεν είχε άλλη επιλογή, όπως έφθασε η κατάσταση, από την κατάθεση βελτιωτικών ρυθμίσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Δεν δέχθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για ευνόητους λόγους και κυρίως για να μην δείξει ότι ο ίδιος σύρεται, αλλά υποχώρησε από την αρχική άποψη, πως είναι επαρκές το νομικό οπλοστάσιο.

Οι πιέσεις ήταν και είναι πολύ έντονες από εξωτερικούς παράγοντες, όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση (η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ είναι πολύ σκληρή στο συγκεκριμένο θέμα), τις ΗΠΑ, αλλά και το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι που πιέζει πάρα πολύ για να τεθούν εκτός νόμου όλα τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.

Το αντιρατσιστικό ταλανίζει την κυβέρνηση, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι όλα θα ξεχαστούν πολύ γρήγορα, καθώς από εβδομάδα έρχεται η τρόικα και άρα θα αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης.

Αυτό θα είναι σωτήρο για την τρικομματική κυβέρνηση, που παρουσιάζει πολύ χαμηλούς ρυθμούς απόδοσης, ενώ καθημερινά αναδεικνύονται μια σειρά από άλλα προβλήματα που κάνουν το αντιρατσιστικό να φαντάζει απλή περίπτωση.