Επίθεση στην κυβέρνηση, για το κλίμα αισιοδοξίας που έχει δημιουργήσει, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση αριστερών οικονομολόγων στη Μαδρίτη και διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. το α’ εξάμηνο του 2014, σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
«Πιστεύουμε βάσιμα ότι εφόσον η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέξει ή εξωθηθεί σε πρόωρες εκλογές φέτος -και εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι θα αφήσει έστω και «μικρό αριστερό αποτύπωμα της ελπίδας στη διαχείριση των προβλημάτων της Ευρώπης», δεδομένου ότι «η διακριτική ευχέρεια των χωρών που ασκούν την προεδρία έχει περιοριστεί ασφυκτικά».

«Δεν είναι προκαθορισμένες μόνον οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την προεδρεύουσα χώρα - συχνά είναι προκαθορισμένες και οι ενέργειες και οι αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργεί για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «το μπαλόνι ευφορίας, που με λόγια φουσκώνει η συγκυβέρνηση, θα σκάσει» και πως «η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τα σκόρπια όνειρα θερινής νυχτός».

«Γιατί», συνέχισε, «οι χαριστικοί έπαινοι σε αποτυχημένους δεν αναπληρώνουν την απεργία επενδύσεων. Και γι' αυτό δεν μπορούν να ωθήσουν την οικονομία στην οριστική έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα».

Για την κατάσταση στην Ε.Ε. ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι κάθε μέρα που περνά, η διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης αποδεικνύεται πιο επώδυνη και από την ίδια την πρωτογενή χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς μετάλλαξε την κρίση χρέους σε κρίση του ευρώ.

Πρόσθεσε ότι είναι αυταπόδεικτο πως η κρίση του ευρώ αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μέρκελ για τη διαμόρφωση τέτοιων σχέσεων ιεραρχικής εξάρτησης με τις δανειοδοτούμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Σήμερα έχουμε την Ευρώπη που δεν θέλουμε. Έχουμε την Ευρώπη του δημοσιονομικού συμφώνου. Που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013. Και που με την υποχρέωση ενσωμάτωσης στο εσωτερικό δίκαιο των χωρών της ευρωζώνης των προβλέψεών του για ισοσκελισμένους η και πλεονασματικούς εθνικούς προϋπολογισμούς αποδεικνύει ότι συνιστά ιδεοληπτική πολιτική ακρότητα. Που αντικατοπτρίζει την υποχώρηση του ευρωπαϊκού ορθολογισμού έναντι του νεοφιλελεύθερου δογματισμού. Γι' αυτό δεν αρκεί η αναθεώρησή του. Επείγει η ακύρωσή του», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο κοινωνικό περιεχόμενο της ανάκαμψης. Όπως είπε, οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή Αριστερά, στο μοναδικό πραγματικό αντίπαλο δέος και στη μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση στον νεοφιλελευθερισμό.

«Ωστόσο, για ν' αλλάξει η Ευρώπη είναι αναγκαία και επείγουσα η ριζοσπαστική αφύπνισή της. Η ριζοσπαστική αφύπνιση των λαών της -στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, σε όλο το Νότο», κατέληξε.