Δεν έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για το δημόσιο τομέα και κατ' επέκταση τους δημοσίους υπαλλήλους η σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και των εκπροσώπων της τρόικας.

Οπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, δεν προέκυψαν διαφωνίες παρατηρήσεις ή ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας στα όσα έχει προγραμματίσει και έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εσωτερικών για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό για τον πολίτη δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι μετά την αποχώρηση των 53.335 υπαλλήλων το 2011 θα προσληφθούν περί τους 10.500 νέους υπαλλήλους, στις οποίες προσμετρούνται οι 2.800 μετατάξεις από τον ΟΣΕ, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υπερβολικά αιτήματα για προσλήψεις από τους φορείς του δημοσίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών. Πρόσθεσε δε ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα προσληφθούν θα είναι και οι επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και οι τελειόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης - Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης στην τρόικα, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν αποχωρήσει συνολικά, και με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Παράλληλα, ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που ήθελαν την τρόικα να απαιτεί η μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο να μετατραπεί σε εφτά αποχωρήσεις.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την τρόικα για την πορεία του προγράμματος "Καλλικράτης" ενώ όσον αφορά το νέο ενιαίο μισθολόγιο του οποίου η επεξεργασία προχωρεί κανονικά, τόνισε ότι δεν ζήτησαν επιτάχυνση της εφαρμογής του, αλλά πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστεί το συντομότερο, χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Επανέλαβε δε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι σύγχρονο, δίκαιο και θα άρει τις αδικίες που υπάρχουν σήμερα, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι θα κοπούν τα εξωφρενικά επιδόματα και πως οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια θέση θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ανεξαρτήτως των υπηρεσιών που υπηρετούν.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε την τρόικα για τη βάση δεδομένων που θα μπει σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, για την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων που κατέχουν, αλλά και για την πρότασή του προς την ΑΔΕΔΥ για αύξηση του ωραρίου των υπαλλήλων από 37,5 ώρες εβδομαδιαίως σε 40, όπως και για τη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών αιχμής και απογευματινές ώρες, υπενθυμίζοντας ότι αποκλείεται να εφαρμοστεί με διακεκομμένο ωράριο.