Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Σε ένα σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας» κινδυνεύουν να μετατραπούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι της ανατολικής Ρωσίας το 2014. Μόλις 250 ημέρες πριν την έναρξη οι καθυστερήσεις στα έργα είναι κάτι παραπάνω από μεγάλες, το κόστος έχει εκτιναχθεί σε... δυσθεώρητα ύψη, ενώ οι καταγγελίες για διαφθορά βλέπουν όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι «γκρίνιες» για την τοποθεσία που επιλέχθηκε από τους Ρώσους για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης, βάζοντας έτσι μία «ωρολογιακή» βόμβα στο όραμα του Βλάντιμιρ Πούτιν και της κυβέρνησής του.
Το έργο... γνωστό. Το έχουμε ζήσει και εμείς άλλωστε με τουςν «αλησμόνητους» αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Οι «κίτρινες» κάρτες της ΔΟΕ για την πορεία των έργων στο Σότσι πέφτουν... βροχή. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι και ένα περιστατικό που συνέβη τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, σε μία επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στις πίστες του σκι, οι οποίες βρισκόταν ακόμη στο στάδιο των σκαλωσιών.

Την ξενάγηση ανέλαβε ο Ντιμίτρι Κόζακ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος για τη διοργάνωση, ο οποίος εξήγησε στο Ρώσο πρόεδρο ότι τα έργα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση έχουν μείνει πίσω κατά περίπου 2 χρόνια. Τότε ο Πούτιν είχε απαντήσει σαρκαστικά: «Α μπράβο! Καλή δουλειά». Το... μάρμαρο πλήρωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής Αχμέντ Μπιλάλοφ, ο οποίος απολύθηκε από το πόστο του εν ριπή οφθαλμού.

Το χρυσό στους Ρώσους, το χάλκινο στη Γιάννα

Ωστόσο αυτό που γεννά πραγματικούς πονοκεφάλους στους Ρώσους είναι το κόστος των αγώνων, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις της οργανωτικής επιτροπής το 2007, η οποία τότε κοστολογούσε τη διοργάνωση στα 12 δισ. δολάρια. Η τελευταία εκτίμηση που έκανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, εκτινάσσει το κόστος σε ένα ποσό που θα έκανε ακόμη και τη δικιά μας Γιάννα Αγγελοπούλου να «ανατριχιάσει»:

Οι Χειμερινοί Αγώνες του Σότσι αναμένεται να κοστίσουν περισσότερα από 50 δισ. δολάρια, σημειώνοντας το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ, πριν ακόμα ξεκινήσει η διοργάνωση. Το Σότσι λοιπόν εκθρόνισε από την πρώτη θέση των πιο ακριβών διοργανώσεων τους αγώνες του Πεκίνου που κόστισαν 42,5 δισ. δολάρια, και άφησε τρίτους τους αγώνες της Αθήνας, που είχαν κόστος κατά προσέγγιση – μιας και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές πόσο- περί τα 18,2 δισ. δολάρια.

Ένα τεράστιο πρότζεκτ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη στο Σότσι, που εκτός από το κύριο στάδιο των αγώνων – χωρητικότητας 40.000 θεατών – περιλαμβάνει ακόμη 12 στάδια και εγκαταστάσεις Τύπου.

Ωστόσο, η μερίδα του λέοντος από τους πόρους διατίθεται στην πλήρη ανοικοδόμηση της πόλης: Τουλάχιστον 260 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου με τριάντα νέους σταθμούς και ένας νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο του Σότσι. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η κατασκευή μίας συνδυασμένης αρτηρίας – οδικής και σιδηροδρομικής- η οποία θα συνδέει την πόλη με το με το χιονοδρομικό κέντρο, «Alpika Service», στην Κράσναγια Παλιάνα, ένα έργο το οποίο από μόνο του θα κοστίσει περισσότερα από 6,6 δισ. δολάρια.

«Καπέλο» στο κόστος τέσσερις φορές πάνω

Η αστρονομική αύξηση του κόστους γέννησε καταγγελίες για διαφθορά και «πάρτι» ημετέρων δίνουν και παίρνουν, με τον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν, τον Μπόρις Νέμτσοφ να καταγγέλλει ότι Ρώσοι επιχειρηματίες και επίσημοι, που βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, έχουν ήδη καταχραστεί 30 δισεκατομμύρια δολάρια, από κεφάλαια που προορίζονταν για τη διοργάνωση.

«Από τα 50 δισ. τα μισά και παραπάνω, 25-30 δισ. έχουν ήδη κλαπεί στα πλαίσια της προετοιμασίας των αγώνων. Μόνο λίγοι και κυρίως άνθρωποι κοντά στον Πούτιν πλούτισαν» κατήγγειλε κατά τη διάρκεια παρουσίασης έκθεσης που συνέταξε ο Νέμτσοφ σε συνεργασία με έναν ακόμα αντιπολιτευόμενο, τον Λεονίντ Μαρτινιούκ, για τα πεπραγμένα της ρωσικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διοργάνωση του Σότσι.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασαν την Πέμπτη οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, τα τελευταία 16 χρόνια το κόστος κάθε διοργάνωσης συνήθως διπλασιάζεται σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη, τη στιγμή που στην επερχόμενη διοργάνωση οι εκτιμήσεις είδη μιλούν για τέσσερις φορές περισσότερο από το κανονικό, με αυξητική μάλιστα τάση.

«Το άσχημο είναι ότι ενώ ουσιαστικά έχει γίνει ευρύτερα γνωστό το γεγονός ότι το κόστος έχει εκτοξευτεί υπερβολικά οι αρχές συνεχίζουν να καλύπτουν το θέμα» τόνισε ο Νέμτσοφ στο μπλογκ του, ενώ αμφιβολίες εξέφρασε για το εάν ήταν απαραίτητος ο σχεδιασμός κάποιων ιδιαίτερα ακριβών εγκαταστάσεων και υποδομών. Οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι τα κονδύλια που εκλάπησαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων μήκους 3.000 χιλιομέτρων ή για την εξασφάλιση στέγασης σε 800.000 ανθρώπους στη Ρωσία.

Ο παράγοντας «κλίμα»

Πέρα από την τεράστια αύξηση για το κόστος και τις φωνές για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ακόμη ένας παράγοντας που προκαλεί αντιπαραθέσεις είναι και η... τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση. Το Σότσι βρίσκεται στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, δύο ώρες πριν τα σύνορα με τη Γεωργία, στους πρόποδες του Καυκάσου. Για τους Ρώσους είναι ένα δημοφιλέστατος θερινός προορισμός και το κλίμα του είναι υποτροπικό, μία από τις πιο θερμές πόλεις της Ρωσίας με άλλα λόγια.

Ήδη υπάρχει προβληματισμός για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την εποχή που θα πραγματοποιηθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, από τις 7 έως και τις 23 Φεβρουαρίου του 2014. Πάντως η οργανωτική επιτροπή προσπαθεί να λύσει ενδεχόμενο πρόβλημα έλλειψης φυσικού χιονιού παραγγέλλοντας περισσότερα από 150.000 μέτρα τεχνητού.

Τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, οι ρώσοι και πάλι διοργανώνουν μία αντίστοιχου βεληνεκούς διοργάνωση και βρίσκονται ξανά στο αθλητικό επίκεντρο. Μόνο που οι μέχρι τώρα οιωνοί για την επιτυχία της διοργάνωσης δεν φαίνονται οι καλύτεροι δυνατοί...