Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία αντιρατσιστικά νομοσχέδια θα κατατεθούν τελικά στη Βουλή ενώ είναι αμφίβολο εάν κάποιο από αυτά υπερψηφιστεί.
Την ώρα λοιπόν που η χώρα όχι μόνο δεν έχει ανακάμψει οικονομικά και όπως όλα δείχνουν θα αργήσει πολύ να δει φως στο τούνελ ο πολιτικός κόσμος της χώρας «βομβαρδίζει» το κοινοβούλιο με αντιρατσιστικές προτάσεις νόμου. Η ανεργία καλπάζει, το βιοτικό επίπεδο ολισθαίνει διαρκώς, φόροι και χαράτσια στραγγαλίζουν το εισόδημα των πολιτών ωστόσο τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν για το ποιο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι επαρκέστερο και αποτελεσματικότερο.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ήρθε η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια στόματος του επικεφαλής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προανήγγειλε ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς Κουμουνδούρου. Μια μέρα αργότερα με μια λιτή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία ενημέρωσε για τις δικές της κινήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς με τέσσερα άρθρα προσθήκες στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και θεσπίζει αυστηρότερες ποινές για ναζιστικές πράξεις.

Ενδιαφέρον τώρα έχει ποια πρόταση νόμου θα έρθει γρηγορότερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια με δεδομένο ότι σε λίγες μέρες οι εργασίες της Βουλής λήγουν λόγω καλοκαιριού, ενώ δεν αποκλείεται οι αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες να παραπεμφθούν το φθινόπωρο. Κι ενώ οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου διαφωνούσαν για ένα νομοσχέδιο βρεθήκαμε τελικά με τρεις διαφορετικές εκδοχές.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμειναν στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη προκειμένου τόσο να χτίσουν μια νέα ατζέντα όσο και να αναχαιτίσουν τη φθορά που έχουν υποστεί από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση όπως αυτή αποτυπώνεται τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συμπλεύσει έστω και στο ιδεολογικό πλαίσιο κατά του ρατσισμού με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής με σαφείς αιχμές για εξομοίωση με την Χρυσή Αυγή που δημιούργησαν έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου. Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό πάντως καμία πρόταση δεν περνάει με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των ομάδων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν έρθει πρώτη προς ψήφιση η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατία ποια στάση θα κρατήσουν τη βραδιά της ψηφοφορίας οι κυβερνητικοί εταίροι.