Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου Καλαμάτας, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, με αντικείμενο την ασφάλεια των τουριστικών περιοχών και την προστασία των δασών από τον κίνδυνο πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, των περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών της Πελοποννήσου, εθελοντικών οργανώσεων και τουριστικών παραγόντων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αυτή είναι η τρίτη περιφερειακή σύσκεψη που γίνεται με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στόχο έχει τον καλύτερο συντονισμό ασφάλειας και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, ο κ. Δένδιας είπε ότι από τα επίσημα στοιχεία που έχει στα χέρια του, σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η εικόνα είναι εφιαλτική για τα φαινόμενα διαρρήξεων και κλοπών. Πρόσθεσε πως το χειρότερο είναι, ότι υπάρχει αυξητική τάση και το ποσοστό αύξησης δεν είναι, είπε, καθόλου αμελητέο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πηγή από την οποία εκπορεύεται η εγκληματικότητα στην Πελοπόννησο, που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. «Χωρίς να γενικεύουμε, ορισμένοι Ρομά έχουν συστηματικά ακραία παραβατική συμπεριφορά», είπε. Υπογράμμισε ακόμη ότι απαιτείται ευρύτερη συνεργασία όλων των υπουργείων, της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ απευθυνόμενος στην ηγεσία της αστυνομίας, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο Πελοποννήσου είπε πως «πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας».

Δεν μπορούμε είπε, να ανεχθούμε αυτό το ξεχείλωμα να περάσει. «Όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα πάει στον εισαγγελέα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και θα ξανασυναντηθούμε για να μετρήσουμε τα αποτελέσματα και να δώσουμε τα εύσημα ή να αποδώσουμε ευθύνες.» Για τον τουρισμό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι η Πελοπόννησος έχει ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν και αποτελεί μια αναδυόμενη τουριστική αγορά και κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους φορείς του τουρισμού να μην κάνουν τα λάθη άλλων περιοχών.

Όπως τόνισε, φέτος θα επισκεφτούν τη χώρα πολλά εκατομμύρια τουρίστες και θα πρέπει, όχι απλά να φύγουν ικανοποιημένοι, αλλά να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές τής κάθε περιοχής και της χώρας συνολικά. Σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία, ο υπουργός επανέλαβε πως πρέπει να αλλάξουμε αντίληψη στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Έχουμε, είπε, μεγάλο εναέριο στόλο, αλλά επιχειρησιακά είναι μικρός και δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τα αεροπλάνα, το προσωπικό των οποίων καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά χρειάζεται ενεργοποίηση των πολιτών.

Νωρίτερα, ο υπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και συζήτησαν θέματα ασφάλειας και την αντιμετώπιση της αύξησης της εγκληματικότητας στην περιοχή.