Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Τα περιθώρια εξαντλούνται για την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό 2015-16 και να σχεδιάσει το νέο πακέτο μέτρων. 

Η «φούσκα» της αισιοδοξίας ξεφουσκώνει και πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις για την επιτυχία της επικοινωνιακής γραμμής του success story.  

Από τώρα ως τον Σεπτέμβριο, που θα γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία, έχει ζητηθεί από το Βερολίνο κλίμα σταθερότητας και αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, αμέσως μετά  αναμένονται οι παρεμβάσεις στο ελληνικό δημόσιο χρέος. 
Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε αδιέξοδο, το πρόγραμμα δεν βγαίνει, οι ευχές δεν πείθουν ότι η ανάπτυξη έρχεται, αντίθετα η ύφεση βαθαίνει το 2013, η προοπτική ανάκαμψης για το 2014 απομακρύνεται και οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν.

Τα τελευταία χτυπήματα από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της   Διεθνούς  Ένωσης Τραπεζών (IIF) έχουν πλήξει την αξιοπιστία του Γιάννη Στουρνάρα και όλοι αναμένουν την καλοκαιρινή επίσκεψη της Τρόικας για το αν θα  διαψευστεί ακόμα μια φόρα η εκτίμηση του, για έναν τυπικό έλεγχο.     

Η επιστροφή των στελεχών της τρόικας στην Αθήνα γίνεται με φόντο τις συστάσεις Λαγκάρντ που βάζει φρένο στις προσδοκίες για μειώσεις φόρων.

Η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο πρέπει να δώσει στοιχεία για τους 12.500 υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα, αλλά και να ανακοινώσει λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν επίσης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει το τελικό σχέδιο στις αρχές της εβδομάδας. Πιέσεις ασκούνται ακόμη και για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, με το υπουργείο ανάπτυξης να ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες.

Η τραυματισμένη, από το αντιρατσιστικό, κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τα νέα μέτρα που σχεδιάζει ο κ. Στουρνάρας καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, η οποία κανονικά λήγει το 2014 θα παραταθεί τουλάχιστον για 2 έτη έως το 2016.

Βέβαια ο κ. Στουρνάρας έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη και με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο είναι «το τελευταίο μεγάλο φορτίο που κλήθηκαν να σηκώσουν οι πολίτες» και «η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων και για αύξηση φόρων». Διαψεύστηκε μία φόρα με την παράταση που πήρε το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά το δις εξαμαρτείν…

Το τρίτο προαπαιτούμενο εκτός από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη λίστα για την κινητικότητα είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ στην αιχμή των συζητήσεων θα βρεθεί και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά η επίσκεψη της τρόικας θα είναι σύντομη και θα ολοκληρωθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και εμπλοκές, όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές. Αλλωστε αυτή τη φορά, το τέστ της Αθήνας δεν συνδέεται με καταβολή δόσης, αφού οι συζητήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015-16 θα γίνουν το φθινόπωρο, που θα πρέπει να κατατεθεί και το νέο πακέτο μέτρων…