Σε «υποβάθμιση» των προγραμμάτων διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προχώρησε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι «αγοράζουν απλώς χρόνο» ρίχνοντας, ουσιαστικά το μπαλάκι στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας σε συνέδριο για την «Ημέρα του Καταναλωτή», η καγκελάριος της Γερμανίας είπε χαρακτηριστικά ότι τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «αγοράζουν απλώς χρόνο» για τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται, προσθέτοντας ότι «η κάθε χώρα πρέπει να φροντίσει μόνη της για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε πως «δεν έχουμε ακόμη εξέλθει πλήρως από την κρίση» λέγοντας ότι «η εμπιστοσύνη διαταράχθηκε σημαντικά» το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, τόνισε ακόμη ότι η αξιοπιστία μπορεί να ανακτηθεί μόνο από κάθε κράτος της ευρωζώνης χωριστά, με την εξυγίανση των προϋπολογισμών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Με την τοποθέτησή της αυτή ρίχνει το βάρος στις κυβερνήσεις των υπό διάσωση χωρών, αμφισβητώντας εμμέσως την αποτελεσματικότητα της συνταγής της τρόικας. Το ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις της ισχυρής γυναίκας του Βερολίνου είναι γιατί έχουν προωθηθεί με θέρμη τα -εκ του αποτελέσματος- καταστροφικά προγράμματα;

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διαμηνύσει σε κάθε επίσκεψή τους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ότι στόχος τους είναι η εξυγίανση της οικονομίας, μέσω προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Η αγορά χρόνου, με τη διαιώνιση της κατάστασης ρευστότητας στη νομισματική ένωση έχει αποδείξει ότι έχει ευνοήσει τη Γερμανία και κυρίως τα ομόλογά της, αφού αποτελούν «ασφαλές» καταφύγιο εν μέσω γενικής αβεβαιότητας.

Καλό θα ήταν να ξέρουν οι πολίτες των υπερχρεωμένων κρατών από την αρχή ότι τα προγράμματα διάσωσης των χωρών τους ήταν για «αγορά χρόνου», όπως είπε κυνικά η καγκελάριος. Μήπως θα μας κάνει και άλλες αποκαλύψεις όταν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, εξαιτίας του νεοφιλελεύθερου δόγματος που προωθεί στην Ε.Ε.;

Β.Β.