Συνήλθε η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Λουτράκι, προκειμένου να συζητήσει τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, να προγραμματίσει το θερινό σχέδιο πολιτικής δράσης και να συγκροτήσει την ομάδα που θα δουλέψει πάνω στη προγραμματική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική πλατφόρμα του νέου κόμματος, καθώς και για να συγκροτήσει την επιτροπή της προετοιμασίας του προεκλογικού αγώνα των Ευρωεκλογών.

Τις εργασίες της συνόδου άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίηση του προς όλους τους παλιούς και τους νέους συμμαχητές, που από την αρχή συμπαρατάχθηκαν στο νέο δύσκολο εγχείρημα. 

Στη συνέχεια ενημέρωσε την 35μελή Διοικούσα Επιτροπή για όλες τις επαφές, τις συζητήσεις, τις προσχωρήσεις, τις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. 

Τέλος, ζήτησε την έγκριση και την εξουσιοδότηση, προκειμένου το «ΧΡΙ.Κ.Ε.» να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια κοινής δράσης εντός και εκτός της Βουλής των αντιμνημονιακών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Στην εισήγηση του μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος τόνισε: «Πρέπει να σπεύσουμε και να συναντήσουμε όλους τους εντός και εκτός της Ελλάδος πολίτες και πολιτικούς,  που πιστεύουν στην Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα ομολογούν ότι η διακηρυγμένη πίστη στο ευρώ δεν αρκεί, δεν φτάνει να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που έφεραν οι πολιτικές λιτότητας των μνημονίων». 

Επιπλέον υπογράμμισε πως «εδώ και καιρό η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν τρέφει πια στο ευρώ την παλιά εκτίμηση και δεν νοιώθει καμία σιγουριά».

Παράλληλα τόνισε ότι: «οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες είμαστε απέναντι από τους φονταμενταλιστές που προωθούν, μέσα από τα νέα αόρατα κέντρα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, την αποεθνικοποίηση και τον διεθνισμό και που έχουν βρει προς τούτο πρόθυμους, ντόπιους εθελόδουλους και ευρωλιγούριδες τους οποίους και τοποθετούν σε κυβερνητικούς θώκους και άλλους σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, για να εφαρμόσουν τα σχέδια της διάλυσης των Εθνών».

Εξάλλου υπενθύμιε ότι «όσοι πίστεψαν ότι είναι δυνατόν να εξαλείψουν από τον χάρτη την Ελλάδα, δια του οικονομικού πολέμου και της εξαθλίωσης του λαού, της εκκλησίας, των θεσμών της, των ενόπλων δυνάμεων κ.α. αγνοούν τα διδάγματα της Ιστορίας. 

Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν ξεχνάμε πως οι περισσότεροι λαοί όταν εξοντώνονται, αναγεννώνται».

«Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη των Εθνών Κρατών και όχι των αγορών. Στην Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών, της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλησης, όπως την οραματίστηκε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Στην Ευρώπη που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενέστερων και όλων των εργαζομένων, που θα δείχνει τη συνεχή μέριμνα στα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα» και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα προσέλθει στον «στίβο των Ευρωεκλογών με αυτές τις σταθερές αρχές και αξίες».

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η «ψεύτικη ευφορία» που καλλιεργείται «συγκρούεται μετωπικά με την κοινωνική πραγματικότητα». 

Ο φόβος, η αγωνία, διαχέονται στην κοινωνία και μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα μεγάλης κλίμακας σε οικονομίες εξαιρετικά αδυνατισμένες και σε κοινωνίες έτοιμες να εκραγούν όπως είναι οι δικές μας» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να «μπει ένα "τέλος στη λιτότητα" και στη γερμανική πολιτική της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, που υποστηρίζει ότι πάνω στα "ερείπια" θα ξαναρχίσει ο κύκλος της ανάπτυξης,  ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει «αποτελεσματικά μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης, του εισοδήματος και της ζήτησης και του κοινωνικού κράτους».

Τόνισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση «αυξάνει διαρκώς τους φόρους με ακραίο και συχνά ληστρικό τρόπο τους φόρους».

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα σενάρια περί της μετεξέλιξης της μετονομασίας της Ν.Δ. λέγοντας:

«Εάν όντως προβληματίζεται η ηγεσία της Ν.Δ. για το προς τα πού πρέπει να πάει δικαίως το κάνει, αλλά το κάνει λάθος, αφού ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι για όλα φταίει "η τούμπα" του Σαμαρά, με την αποδοχή της λογικής των μνημονίων και η απόρριψη της Καραμανλικής θέσης περί του κοινωνικού φιλελευθερισμού, αλλά και του μεσαίου χώρου, ως κοινωνικού πεδίου στήριξης και με "σιδηρούν βραχίονα" τη βάση της "λαϊκής δεξιάς"».

«Η ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική που ξεκίνησε ο Γ. Παπανδρέουκαι συνεχίζει πιστά ο Αντ. Σαμαράς, δεν θυμίζει τίποτα από τη πατριωτική και κοινωνική φυσιογνωμία της παράταξης», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι «η δεξιά "καθαρότητα" του, αντικαταστάθηκε από το "ναι σε όλα" και τα μνημονιακά κτυπήματα κατά της μεσαίας και χαμηλής τάξης».

Παράλληλα υποστήριξε πως  «η κυβερνητική σύμπλευση με το αμαρτωλό και διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ εξαφάνισε μέχρι σημείου απορρόφησης ή και ταύτισης την ιδεολογική και την πολιτική αντιπαράθεση».

Μένει να δούμε, είπε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, να γίνεται ακόμα και η αποκαθήλωση των εικόνων και στη θέση τους να τοποθετούνται από τα παιδιά της Άνοιξης, τα πορτρέτα του "αρχιερέα της διαπλοκής" μετά των εξαπτέρυγων του, αλλάζοντας ακόμα και το όνομα, που έδωσε ο ιδρυτής και πατριάρχης της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής».