Το κάλεσμα του ΚΚΕ για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας και έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του λαού, παρουσίασε, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος πρέπει να γίνει «από τα κάτω» με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και υπογράμμισε ότι ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξεκάθαρα τον στρατηγικό του στόχο για την οικοδόμηση σοσιαλισμού-κομμουνισμού στην Ελλάδα, εν τούτοις, η συμφωνία με αυτό τον στόχο, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κοινή δράση των εργαζομένων.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι η εξέλιξη της κρίσης είναι απρόβλεπτη, τόνισε ότι η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη θα στηριχθεί στην ήδη υποτιμημένη τιμή της εργατικής δύναμης και στο σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση από αυτήν τη σκοπιά και όχι από το αν θα έλθει η ανάκαμψη, «καθώς αυτή -αναιμική μεν- θα έλθει όταν έχεις χάσει το 30% του ΑΕΠ».

«Αυτές οι επενδύσεις που εξαγγέλλονται δεν θα λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα της ανεργίας, παρότι θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας που είναι σταγόνα στον ωκεανό» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε άλλο σημείο, και έφερε ως παράδειγμα τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που έχουν μεταφερθεί στην Βουλγαρία με αποτέλεσμα το 25% του ελληνικού ενδύματος να παράγεται εκεί, αλλά και εκείνο της Cosco η οποία ναι μεν «δημιούργησε 1.500 θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε και την απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όταν μιλά για ανάκαμψη εννοεί, παρά τις διαφορές του με άλλους, καπιταλιστική ανάκαμψη» και τόνισε ότι «μια τέτοια ανάκαμψη με όποια κυβέρνηση και με όποιο μείγμα, με στιλ Μέρκελ ή στιλ Ομπάμα, με κινέζικα ή γερμανικά κεφάλαια, με χαλάρωση και έξοδο από το ευρώ, ή παραμονή στην ευρωζώνη, θα είναι αντιλαϊκή, εφόσον δεν αμφισβητείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ επιδιώκει συμπόρευση των λαών του Νότου, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι τα ισχυρότατα καπιταλιστικά κράτη της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συμπεριλαμβάνονται στον «Νότο» και είπε ότι τα ζητήματα των λαών δεν λύνονται με ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Αναφερόμενος δε στη σχετική πρόταση του κ. Τσίπρα, είπε ότι «έχει πλήρη συνείδηση του τι λέει, καθώς η πρόταση αυτή συνιστά στρατηγική επιλογή» και προσέθεσε ότι μια τέτοια συμπόρευση «δεν είναι απλά ουτοπία, είναι επικίνδυνη».

Για την πρόταση για έξοδο από το ευρώ, είπε ότι «μπορεί να συνιστά στιγμή μιας πορείας, αλλά θα μείνει στον αέρα αν δεν υπάρξει αποδέσμευση συνολικά από την ΕΕ, με ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και κοινωνικοποίησή τους», προσθέτοντας ότι από μόνη της συμφέρει αυτούς που θέλουν αλλαγή νομίσματος και επισημαίνοντας ότι καπιταλιστές στην Ευρώπη έχουν κιόλας ιδρύσει κόμματα με ανάλογες προτάσεις.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ετών στην Τουρκία, ο Δ. Κουτσούμπας καταδίκασε το «όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν» και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον «αδελφό τουρκικό λαό και ιδιαίτερα στα μέλη και στελέχη του ΚΚ Τουρκίας, το οποίο μόνο αυτό μέχρι στιγμής έχει 500 τραυματίες».