Σε μια απρόσμενη κίνηση προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος με δήλωσή του ρίχνει γέφυρες στην κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή γύρω από το πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά και για να παραμείνει στη θέση του, αφού μέχρι πρότινος, ακόμη και μέσα στη Βουλή, ο υπουργός εμφανιζόταν... ανένδοτος. "Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης των προτάσεων των κομμάτων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο", επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης.

Ειδικότερα, ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρει στη δήλωσή του:

«Ως υπουργός Δικαιοσύνης, καθ' ύλην αρμόδιος για τη σύνταξη νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αναγνωρίζοντας τις δικαιοπολιτικές ή και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις κάθε κόμματος και ιδίως αυτών της κυβερνητικής συνευθύνης, εκτιμώ ότι υπάρχει αναμφισβήτητα δυνατότητα σύγκλισης των σχετικών προτάσεων που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, εφόσον αναγνωρίζεται πλέον από όλους η ανάγκη ουσιαστικής επικαιροποίησης της νομοθεσίας, πέραν της σχετικής υποχρέωσής μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κ.ά».

Πέραν αυτού, προσθέτει ο κ. Ρουπακιώτης, «ωστόσο πιστεύω, ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης του ρατσισμού και νεοναζισμού πρέπει να συνεγείρει τις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων, αλλά πρωτίστως να προσδιορίσει τις επιλογές όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, προκειμένου να αποκρουσθεί η διάχυση του φαινομένου και ο κίνδυνος σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και των δημοκρατικών θεσμών κατά συνέπεια και η ψήφιση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Το Μαξίμου, από την πελυρά του -όπως δήλωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού- αιφνιδιάστηκε μεν από τη δήλωση - "κωλοτούμπα" του Αντώνη Ρουπακιώτη, δηλώνει αμετακίνητο στις θέσεις του δε. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν, μάλιστα, εμφατικά ότι δεν είναι δυνατόν να μπουν σε διάλογο με τον υπουργό. Αυτό, θα γίνει -βεβαίως- μόνο σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και δη με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ρουπακιώτης είναι εκτεθειμένος αυτή τη στιγμή, αφού από το ένα άκρο που στεκόταν πεισματικά όλο αυτό τον καιρό, ξαφνικά άνοιξε βήμα ταχύ προς τον πρωθυπουργό.