Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στο θέμα των γιατρών του ΙΚΑ είναι ο υπουργός Υγειάς  Ανδρεάς Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, είπε πως όταν ετέθη σε διάλογο ορισμένοι εκ των γιατρών αρνήθηκαν να βοηθήσουν, όμως , όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός,  πίσω από την άρνηση, "κρύβεται η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται", ενώ "για όσους φωνάζουν, ζητώντας να αποσύρουμε το σχέδιο νόμου", κάλεσε την Βουλή να αναρωτηθεί γιατί, ενώ κινητοποιούνται τόσες ημέρες, δεν έχουν κάνει ούτε μία πρόταση επί της ουσίας.

"Ας είναι. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πρέπει να προχωρήσουμε. Η πρότασή μας για τον γιατρό κοντά στον πολίτη δεν μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με την βίαιη άρνηση ορισμένων. Ο πολίτης το καταλαβαίνει. Όπως νοιώθει και στο πετσί του, πως τα παιχνίδια με την υγεία είναι επικίνδυνα", σημείωσε.

Στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας ο υπουργός δήλωσε πως περίμενε αυτή την ώρα από τον Ιούλιο του 2010, "όταν το άρθρο 31 του ασφαλιστικού νόμου προέβλεπε τις γενικές αρχές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας",

Αφού κατέθεσε βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, οι οποίες υπαγορεύτηκαν, όπως ανέφερε, από τον διάλογο στη Βουλή και από την εισήγηση της ΟΚΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, είναι σήμερα στη Βουλή για να προασπίσει τη δημιουργία, επιτέλους, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτή, όπως είπε, που από το 1983 τη θέλουμε, όλα τα κόμματα, αλλά δεν μπορούμε να την κάνουμε πράξη, προσθέτοντας πως "κάνουμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που κάνουμε".

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο γιατρός θα είναι κοντά στον πολίτη, "δίχως εξευτελισμούς και ταλαιπωρία", διευκρινίζοντας πως όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν σε επιμέρους κλάδους εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγεία, είναι πολύ σημαντικά, αλλά - όπως είπε - προηγείται η επιδίωξη όλων μας να φέρουμε τον γιατρό και τις υπηρεσίες του κοντά στους πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε  «αναλήθειες» τα όσα λένε οι γιατροί πως το νέο νομοσχέδιο θα τους μετατρέψει σε μεροκαματιάρηδες των 500 ευρώ. Ο κ. Λοβέρδος επιχειρώντας να άρει τις παρεξηγήσεις στις οποίες «επιμένουν» οι εκπρόσωποι των γιατρών, τόνισε πως κάθε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα είχε προβλήματα στον δικαστικό της έλεγχο «και να ήθελε κάποιος να το κάνει, δεν μπορεί».

Σχετικά με το αίτημα των γιατρών να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Αναφορικά με το θέμα του ΟΑΕΕ ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν ισχύουν αυτά που ακούγονται περί συμβάσεων μεσαιωνικού τύπου και ανέφερε αντιθέτως, ότι λόγω ιδιαιτερότητας του Οργανισμού είναι ελκυστικός προς τους γιατρούς.

«Όχι άλλα ψέματα», είπε ο Α. Λοβέρδος καταλήγοντας στην παρέμβασή του στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία και κάλεσε τους γιατρούς να αντιληφθούν ότι από την επομένη της ίδρυσης του ενιαίου οργανισμού, έρχονται τα θέματα του ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

Παραλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κάλεσε σε διάλογο τους επιστημονικούς φορείς, τους εκπροσώπους των γιατρών και των φαρμακοποιών την επόμενη μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου επί συγκεκριμένων ζητημάτων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει γίνει πολλές φορές έως σήμερα, χωρίς, όμως, όπως επισήμανε, να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, που δεν είναι μόνο η σπατάλη, αλλά κι η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίσταται ο πολίτης.

«Τώρα δεν έχουμε κανένα περιθώριο να κάνουμε πίσω», υπογράμμισε και κάλεσε τους επιστημονικούς φορείς, τους εκπροσώπους των γιατρών και των φαρμακοποιών «να καθίσουμε από την Πέμπτη, την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, για να δούμε τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν: την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις συμβάσεις με τους γιατρούς και το θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης».

«Τους καλούμε από αυτό εδώ το βήμα, αυτό που δεν έγινε μέχρι σήμερα, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά με ευθύνη δική τους, να γίνει τώρα, με συγκεκριμένες προτάσεις», κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.

Εν το μεταξύ, καταργείται  με τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την Υγεία η διάταξη σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη της βουλευτικής τους θητείας οι γιατροί μπορούσαν να τοποθετηθούν διευθυντές στο ΕΣΥ.

Στην τροποποίηση αναφέρεται ότι οι γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμοι ή επί θητεία, οι οποίοι παραιτήθηκαν από την υπηρεσία τους και εξελέγησαν βουλευτές, μετά τη λήξη της θητείας τους επιστρέφουν στην υπηρεσία τους και καταλαμβάνουν τη θέση που κατείχαν εφόσον αυτή παραμένει κενή.

Εάν η θέση που κατείχαν έχει ήδη καταλειφθεί, τότε επιστρέφουν σε προσωποπαγή θέση που καταργείται αμέσως μόλις αποχωρήσουν από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο και αιτία. Ο χρόνος της βουλευτικής θητείας των παραπάνω γιατρών θα προσμετρηθεί ως χρόνος υπηρεσίας για την εν γένει υπηρεσιακή τους εξέλιξη και συνταξιοδότησή τους.

Στα άκρα η κόντρα με την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο προκαλεί γκρίνια στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ο Μάριος Σαλμάς που ήταν μέχρι πρότινος τομεάρχης υγειας και χειρίστηκε το νομοσχέδιο κατά τη διαρκεια της δημοσίας διαβούλευσης δεν ρωτήθηκε καν πριν ληφθεί η απόφαση και όπως έλεγε σε συνάδελφους του το απόγευμα στη Βουλή  δεν κατανοεί γιατί η ΝΔ δεν ψηφίζει τις διατάξεις  για την πρωτοβάθμια υγειά. "Είναι δυνατόν οι γιατροί να καθορίζουν την πολίτικη των ασφαλιστικών ταμείων;" αναρωτήθηκε πολλές φορές. Ενώ στην ερώτηση γιατί τελικά η ΝΔ κράτα αυτή τη στάση απάντησε ότι ίσως η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει  να κάνει το χατίρι των γιατρών και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να μην επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι η ΝΔ έχει δική της πρόταση η οποία μάλιστα είναι και στην ιστοσελίδα του κόμματος