Με θέμα «Παιδεία: Η Ελληνική απάντηση στην οικονομική κρίση», ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ήταν απόψε κύριος ομιλητής σε εκδήλωση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick, στη Λευκωσία. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Ο ρόλος των Πανεπιστημίων και οι προοπτικές απασχόλησης σε περίοδο οικονομικής κρίσης».
 
Στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία του Μεικτού Πανεπιστημίου, μια ιδέα, όπως είπε, η οποία «μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα».
 
Το Σύνταγμα στο άρθρο 16 «επιμένει δογματικά ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους» παρατήρησε ο υπουργός. Ώσπου, λοιπόν, να ξεπεραστεί αναθεωρητικά αυτό το εμπόδιο, ο χρόνος δεν πρέπει να χαθεί, επεσήμανε και παρουσίασε πρόταση που προβλέπει μια έξυπνη, όπως τη χαρακτήρισε, υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα:
 
-Αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ.
-Μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά Ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Εννοείται, εξήγησε, ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
 
«Με τον τρόπο αυτό τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια, που δημιουργούνται, αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους, και αντί να κλείσουν -πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν-, αποκτούν μια νέα δυναμική, αναπτύσσοντας την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός με πληρότητα» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
 
Μέσα απ' αυτή την εξέλιξη, σημείωσε, εισρέουν επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, προσελκύονται Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από το εξωτερικό, φέρνοντας φρέσκια τεχνογνωσία και νέα νοοτροπία, πολύτιμες όχι μόνο για την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και για την αγορά, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία.
 
Τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια για να εδραιωθούν από άποψη φήμης και ποιότητας θα είναι εξωστρεφή και θα συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν ξενόγλωσσα προγράμματα προκειμένου να προσελκύσουν ξένους, μη Ευρωπαίους φοιτητές, με δίδακτρα.
 
Ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα πρόσθετο εθνικό όφελος, «διότι το Μεικτό Πανεπιστήμιο γίνεται γέφυρα επαναπατρισμού δεκάδων χιλιάδων διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, που σήμερα εργάζονται σε γνωστά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, και εποχικά ή μόνιμα θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μητρόπολη».
 
Είναι πολύ σημαντικό, υποστήριξε, μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών - δημόσιων, ιδιωτικών ή μικτών (εάν θεσμοθετηθούν) - πανεπιστημίων να επιτευχθεί η μετεξέλιξη της Ελλάδας και της Κύπρου σε διεθνή περιφερειακά εκπαιδευτικά κέντρα. «Το περιεχόμενο των σπουδών είναι αναγκαίο να συνδυάζει την άρτια θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εκπαίδευση, ώστε οι απόφοιτοι να έχουν ετοιμότητα άμεσης ένταξης στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.