Την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ.

«Έχουμε ανάγκη από μια εθνική επιτυχία που όμως δεν θα επιτευχθεί αν ο στόχος μας παραμείνει στενά δημοσιονομικός», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε λέγοντας ότι αν δεν διαμορφωθούν προϋποθέσεις ενός ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης, αν δεν διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, «δηλαδή αν δεν δώσουμε χειροπιαστή απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, αλλά όχι μόνο με καλές ιδέες». 

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι στις «καλές ιδέες» προσχωρεί σιγά- σιγά και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας ως τον υπ' αριθμό έναν στόχο την ανάσχεση της ανεργίας των νέων, «αλλά με 6 δισ. ευρώ προϋπολογισμό». 

Για να προσθέσει ότι τέτοιο ποσό θέλει η Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια για να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα προστασίας υφιστάμενων θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων.
 
Αυτά τα ζητήματα, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενόψει της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας πρέπει να συζητηθούν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με συγκεκριμένο τρόπο, να συζητηθούν στη Βουλή, με την αντιπολίτευση και με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. 

«Έχουμε ανάγκη», τόνισε, από μια συνολική παρουσίαση του τι πρέπει να γίνει, «για να μην τρέχουμε πίσω από σενάρια ή πίσω από φευγαλέες αποσπασματικές προσεγγίσεις του ενός ή του άλλου θέματος που προξενούν άγχος και φοβία στην κοινωνία και παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση των στόχων μας». 

Εξηγώντας τη θέση του, σημείωσε ότι «αν τη μια τρέχουμε πίσω από το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, την άλλη πίσω από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την τρίτη πίσω από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε στην κοινωνία, την αγορά, στο λαό, το συνολικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με ιδέες αλλά και με αριθμούς, και δεν μπορούμε να πείσουμε τον πολίτη για την ασφαλή οριστική έξοδο από την κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε το «διπλό» στόχο της Ελλάδας, να αποκτήσει τη θεσμική της ισοτιμία στην Ευρώπη και να γίνει νομισματικά και αναπτυξιακά ασφαλής και ταυτόχρονα πρέπει να προστατευθεί απέναντι στους κλυδωνισμούς της ευρωπαϊκής και διεθνούς κρίσης που δεν έχει τελειώσει.
 
«Βλέπετε», πρόσθεσε, «πόσο νευρική είναι η Ευρώπη, τη βλέπετε να ετοιμάζεται απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια αλλά υπάρχει και απειλεί το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «ο ίδιος ο γαλλογερμανικός άξονας , αν δείτε τι ειπώθηκε στην τελευταία συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Ολάντ, ασχολείται με αυτό».