current views are: 1

4 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση08:32

Λαγκάρντ: Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της Ελλάδας

«Φρένο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση- αίτημα που θα υποβληθεί και στο κλιμάκιο της τρόικας, βάζει με συνέντευξή της στη ΝΕΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Δημοσίευση 08:32’
αρθρο-newpost

«Φρένο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση- αίτημα που θα υποβληθεί και στο κλιμάκιο της τρόικας, βάζει με συνέντευξή της στη ΝΕΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Φρένο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση- αίτημα που θα υποβληθεί και στο κλιμάκιο της τρόικας, βάζει με συνέντευξή της στη ΝΕΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σημειώνει η κυρία Λαγκάρντ «βασική προτεραιότητα όπου πρέπει να αφιερωθεί όσο περισσότερη ενέργεια και πόροι είναι δυνατό, είναι η εφαρμογή του προγράμματος» και προσθέτει πως «οι συζητήσεις για μειώσεις στον ΦΠΑ, στην πραγματικότητα δεν είναι ασήμαντο θέμα, αλλά είναι ένα θέμα, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποβαθμίσει τη συνολική είσπραξη φόρων και τις δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει, διότι τώρα, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό». 

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η ίδια σημείωσε: «Παρατηρώ, ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις με το πρόγραμμα που προς το παρόν, βρίσκεται λίγο πολύ, σε σωστή πορεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια τεράστια και χωρίς προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία είναι δύσκολη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, που έχει φέρει ευελιξία και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας«.

Και συνεχίζει: «Περιλαμβάνει επίσης ενίσχυση των χρηματοοικονομικών θεσμών, που είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντική για την ρευστότητα  στην οικονομία. Οπότε υπάρχουν μερικές πολύ θετικές εξελίξεις, αλλά προφανώς χρειάζεται να γίνουν περισσότερα όσον αφορά στην είσπραξη των φόρων, στην ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, στην μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει περισσότερος χώρος και περισσότερη ευελιξία στους τομείς που θέλουν να επενδύσουν οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των άμεσων ξένων επενδύσεων».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε: «Νομίζω, ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι να έχουμε κατά νου τους στόχους και οι στόχοι είναι: το 2020 χρέος 124% σε ποσοστό του ΑΕΠ και το 2022 χρέος κάτω από 110% σε όρους ΑΕΠ. Αυτό που έχουν πει και οι Ευρωπαίοι εταίροι, είναι ότι στο βαθμό που η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα,  το οποίο συμβαίνει τώρα, και μόλις επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που δεν θα εμποδίσει την εξυπηρέτηση του χρέους, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να βοηθούν και να κάνουν ό,τι απαιτείται. Αυτές είναι πολύ σημαντικές δεσμεύσεις, που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι μορφή θα λάβουν, αλλά πολύ ευρείες και ισχυρές σε θέματα αρχών.

«Είναι θέμα των Ευρωπαίων να αποφασίσουν τι μορφή θα πάρει. Εμείς στο ΔΝΤ, εξετάζουμε ποιο είναι το γενικό πλαίσιο, πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις», συμπλήρωσε.

Η κυρία Λαγκάνρτ αναφέρθηκε και στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας: «Θεωρώ, ότι η βασική προτεραιότητα όπου πρέπει να αφιερωθεί όσο περισσότερη ενέργεια και πόροι είναι δυνατό, είναι η εφαρμογή του προγράμματος. Αν απελευθερωθεί η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, θα γινόταν ένα μεγάλο βήμα στην προσέλκυση επενδυτών και θα εξασφάλιζε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να κάνει επανεκκίνηση και να προχωρήσει προς την ανάπτυξη, που είναι τόσο αναγκαία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι συζητήσεις για μειώσεις στον ΦΠΑ, στην πραγματικότητα δεν είναι ασήμαντο θέμα , αλλά είναι ένα θέμα, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποβαθμίσει τη συνολική είσπραξη φόρων και τις δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει, διότι τώρα, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό».

Η κυρία Λαγκάρντ εξέφρασε την ανησυχία της για την ελληνική κοινωνία λέγοντας: «Η ανεργία και ειδικότερα στους νέους προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία. Οπότε, ό,τι μπορεί να γίνει για να υπάρξει ανάπτυξη, για να κάνουμε στροφή και για να δούμε, θετικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη, που ευχόμαστε να γίνει του χρόνου, έχει μεγάλη σημασία για να τονωθεί το ηθικό και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία που είναι αναγκαία. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι το βάρος πρέπει να κατανέμεται με δίκαιο τρόπο, δεν πρέπει πάντα να το φορτώνονται οι ίδιοι άνθρωποι. Δεν πρόκειται μόνο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ή τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν και αυτό αρχίζει να συμβαίνει, αλλά πρέπει να εντατικοποιηθεί».

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε: «Αυτό που έχουμε δει τελευταία και αποτελεί πρόοδο, είναι ότι υπάρχει σθεναρότερη πολιτική στήριξη και έμφαση στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων. Δεν συνέβαινε αυτό πριν από 2 με 3 χρόνια, υπάρχει σημαντική βελτίωση και συνήθως βασίζεται στην εμπειρία που έχουμε σε τέτοια προγράμματα, στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία».

«Θα υποστήριζα κάθε κίνηση και βελτίωση στην είσπραξη των φόρων, ειδικά από αυτούς που φοροδιαφεύγουν και για το σκοπό αυτό η ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών και των φορολογικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη συλλογή των φόρων είναι κρίσιμης  σημασίας», κατέληξε, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής.


σχετικα αρθρα