Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με πρώτο στη λίστα των ελληνικών αιτημάτων, την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάθονται σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έχοντας απέναντί τους, τους υπαλλήλους των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, που έφθασαν πρώτα στην Αθήνα.

Με την άφιξη των κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς, να τοποθετείται μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η ελληνική πλευρά, θα παρουσιάσει στα χαμηλόβαθμα στελέχη των δανειστών μας, αναλυτικά όλα τα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για να δώσουν το πράσινο φως στο συγκεκριμένο αίτημα.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, τέθηκε χθες το βράδυ και από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον αρμόδιο επίτροπο για θέματα φορολόγησης Αλγκρίντας Σεμέτα, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Λιθουανός ευρωπαίος αξιωματούχος, παρουσία και του οικονομικού επιτελείου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τη συγκεκριμένη μείωση, η οποία θα προταθεί από την κυβέρνηση να ισχύσει έστω και πιλοτικά από την 1η Ιουλίου, για να υπάρξουν οφέλη και στη φετινή τουριστική περίοδο.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για μια θετική απάντηση από την τρόικα, είναι ότι με την αύξηση που είχε γίνει στο ΦΠΑ, δεν εισέρρευσαν στα ταμεία τα αναμενόμενα ποσά, ενώ αντιθέτως αν μειωθεί, αναμένεται να δημιουργηθεί μεγαλύτερος τζίρος, να μην υπάρξει υποχώρηση των φορολογικών εσόδων, αλλά αντιθέτως να αυξηθούν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας, ενώ θα αλλάξει και η ψυχολογία της αγοράς, των επιχειρήσεων και του κόσμου.

Η στρατηγική που έχει επιλέξει πάντως το Μέγαρο Μαξίμου, για τις όποιες διεκδικήσεις από δω και πέρα, είναι όλα να γίνονται προσεκτικά και βήμα-βήμα, ενώ κλειδί στις εξελίξεις αυτές είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων, ώστε η κυβέρνηση να έχει αξιόπιστη φωνή στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που θα διευκολύνει τις όποιες μειώσεις φόρων προτείνει η ελληνική πλευρά.

Αυτό είναι και το ισχυρότερο επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου απέναντι και σε δηλώσεις όπως αυτές της Κριστίν Λαγκάρντ που τάχθηκε κατά της μείωση φόρων στη χώρα μας. Στο οπλοστάσιο της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται επίσης, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κατατέθηκε χθες, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η επίσπευση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 7 Ιουνίου.

Από την πλευρά της τρόικας σημείο πίεσης εξακολουθεί να αποτελεί η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες, καθώς ως το τέλος Μαΐου πήγαν στην πραγματική οικονομία μόνο 2,9 δισ. από τα 4,2 δισ. ευρώ, που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, στα θέματα που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται:
* το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις Οργανισμών του Δημοσίου

* οι πρώτες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
* οι αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό
* η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
* και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα και πιο συγκεκριμένα για το ποιoς και τι θα πληρώσει με τον ενιαίο φόρο, απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι αύριο το πρωί. Η κάλυψη του κενού των 200 - 300 εκ. ευρώ που δημιουργείται από την εξαίρεση των κατ΄ επάγγελμα αγροτών δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Για τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που δεν ανήκουν σε αγρότες αναμένεται να ισχύσει στρεμματικός φόρος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινά από τα 4 ευρώ για τα βοσκοτόπια και θα φτάνει έως τα 50 ευρώ για τα φιλέτα σε κεντρικούς δρόμους ή σε παραλίες.

Στα αστικά ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα επιβαρυνθούν περισσότερο, οι φορολογικοί συντελεστές θα εξαρτηθούν από το αν υπάρχει αφορολόγητο. Χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου, ο συντελεστής θα κυμανθεί από 0,1%- 1%, ενώ με αφορολόγητο έως 50.000 ευρώ από 0,2% - 2%.

Ο ενιαίος φόρος θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τις πραγματικές διαστάσεις όλων των ακινήτων όπως δηλώνονται ή θα δηλωθούν στο Ε9, ενώ το νομοσχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.