Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο σάλος από την πρώτη διαφωνία στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης με φόντο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και ένα δεύτερο επεισόδιο εντός της Βουλής αυτή τη φορά ήρθε να ανοίξει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης.
 
Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η μορφή του κατεπείγοντος με την οποία η κυβέρνηση θέλει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς επικαλέστηκε την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουνίου τονίζοντας πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για τον λόγο αυτό, είπε,  θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
 
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από αυτά που συμετέχουν στην κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε μια μίνι ανταρσία αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ της μορφής του κατεπείγοντος αμφισβητώντας ακόμα και το ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. 
 
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μωραΐτης επέκρινε τη διαδικασία και υπογράμμισε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος», είπε συμπληρώνοντας πως επελέγη αυτή η διαδικασία διότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα κακό προϊόν διαπραγμάτευσης.
 
Την ίδια στάση τήρησε και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίονα Ξηροτύρη τονίζοντας πως «υπάρχει σημαντικό πρόβλημα», ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το αν το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
 
Η κόντρα συνεχίστηκε με τον υφυπουργό να επισημαίνει πως οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ έφτασαν στο υπουργείο μόλις στις 30 Μαϊου και να εξαπολύει τα βέλη του λέγοντας πως «μαθήματα δημοκρατίας από θιασώτες και απολογητές του ολοκληρωτισμού δεν δεχόμαστε» αλλά τελικά να υπαναχωρεί και το νομοσχέδιο να έρχεται κανονικά για συζήτηση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα. 
 
Η αγωνία πλέον των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία είναι έκδηλη ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν ένα σαφές πολιτικό στίγμα που δεν θα διαφοροποιείται από την ιδεολογική τους ταυτότητα. Στην Ιπποκράτους οι πιέσεις εκ των έσω προς την ηγεσία του κόμματος αυξάνονται διαρκώς αφού οι δημοσκοπικές μετρήσεις εν όψει και των ευρωεκλογών είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές. 
 
Η κοινή αντίδραση σήμερα των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποδεικνύει ταυτόχρονα πως η περίοδος χάριτος για το Μέγαρο Μαξίμου έχει τελειώσει. Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί ως ισότιμοι εταίροι στην τρικομματική κυβέρνηση.