Ως «άλλη μία επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης» με στόχο «να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις του Ν. 3869».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια ρύθμιση «που κατά γενική ομολογία, είναι το απόλυτο τίποτε αφού οι όροι και οι περιορισμοί, που περιέχει αποκλείουν από την ένταξη στη ρύθμιση κατ’ αρχήν όλους τους δανειολήπτες με καθυστερήσεις». Όπως εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ρύθμιση αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

«Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που τίθενται σωρευτικά (δηλαδή αν ισχύει έστω και ένας δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα) στοχεύουν στην ένταξη ενός πολύ μικρού αριθμού δανειοληπτών στη ρύθμιση», παρατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τονίζει ακόμη ότι η ίδια η ρύθμιση «δεν προβλέπει διαγραφή οφειλών, αλλά μόνο περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του (αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης)».

Υποστηρίζει τέλος ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος μπορούν να έρθουν με την απαλλαγή από το βάρος του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων, μέσα από διαγραφές των επισφαλών δανείων υπό προϋποθέσεις και πραγματική ελάφρυνση όλων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.