Γράφει ο Θέμης Δάγκλης

Αν κάτι έχει απογοητεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, είναι η απάθεια του κόσμου, ο οποίος αρνείται να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις και εκδηλώσεις. Η υποχώρηση της κοινωνικής δυναμικής ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πιστεύει ότι αυτό είναι το ρεύμα που θα την φέρει στην εξουσία. Εμπειρικά τουλάχιστον, φαίνεται να μην έχει άδικο.

Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ανακόπηκε, όταν σταμάτησε η κοινωνική αντίδραση στο μνημόνιο.

Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται, ότι η σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και η προοπτική μιας κυβέρνησης με διάρκεια δεν τους ευνοεί. Ο κόσμος ψήφισε για να σταματήσει το μνημόνιο, και στήριξε στη συνέχεια το ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις  του περασμένου Φθινοπώρου για να μην εφαρμοστούν όσα συμφώνησε με την τρόικα.

Η αποτυχία έφερε την απογοήτευση και τώρα μόνο ένας σαφής στόχος μπορεί να κινητοποιήσει ξανά τον κόσμο. Τέτοιος μπορεί να είναι μόνο η εκλογική ανατροπή, στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο.

Το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί ένας απρόσμενος σύμμαχος, η ίδια η κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υποτίμησαν καθόλου τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας για αιφνιδιαστικές εκλογές το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την ανάλυση τους, η αισιοδοξία του Σαμαρά για ανάκαμψη θα αποδειχτεί απατηλή και το αποτέλεσμα θα είναι να αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες. Διαβάζουν λοιπόν τις κινήσεις του Πρωθυπουργού - και ιδιαίτερα τη σύγκρουση με τους εταίρους του στο θέμα του αντιρατσιστικού - αλλά και την επιμονή της ΝΔ στο να συντηρεί ένα πολωτικό κλίμα ως προετοιμασία εκλογών.

Αναλόγως και από την πλευρά τους, ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους και δίνουν υποσχέσεις, αυτό είναι και το νόημα των εκδηλώσεων με τα «προγραμματικά σημεία» που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και που αποβλέπουν ως ένα βαθμό να ενισχύσουν το προεκλογικό κλίμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά είναι εμφανής. Αυτό εν μέρει μόνο οφείλεται στην πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στην οποία ο κ. Τσίπρας κάνει «ανοίγματα», όπως με την εκδήλωση στη Δραπετσώνα. Αυτή η στροφή σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστεί και μετά το συνέδριο και αποβλέπει να αυξήσει τη συσπείρωση της αντιπολίτευσης και να την βάλει από μια καλή αφετηρία στην προεκλογική κούρσα το Φθινόπωρο.