Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του γερμανικού χρηματιστηρίου, μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. 
 
Ο κ. Γιούνκερ είπε πάντως πως το ενδεχόμενο ενός Grexit έχει πλέον εξαφανιστεί ωστόσο τόνισε πως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά είναι ακόμα τεράστιες στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν», είπε  ενώ επεσήμανε πως οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη στη χώρα είναι απαισιόδοξες και εκτίμησε πως η εικόνα για το 2014 θα είναι ελαφρώς καλύτερη.  
 
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων την περίοδο 2015-2016 είπε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς ενώ δεν απέκλεισε ένα τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα. Όσο για το κούρεμα του χρέους είπε πως είναι ανεύθυνο να ξεκινήσει τώρα διάλογος για αυτό το θέμα ενώ τόνισε πως «είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα».  
 
Ο κ. Γιούνκερ απέδωσε τα εύσημα στον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως κάνει εξαιρετική δουλειά. « Πριν γίνει πρωθυπουργός, η σχέση μου με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν γεμάτη εντάσεις και είχαμε πολλές αντιπαραθέσεις. Δεν είχα την καλύτερη εντύπωση. Πρέπει να πω ότι κάνει εξαιρετική δουλειά. Φίλοι μου μου έλεγαν πριν αναλάβει την κυβέρνηση πως «θα κάνει ό,τι του ζητήσουμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών του» και είχαν δίκιο. Εγώ είχα λιγότερο δίκιο. Είμαι ενθουσιασμένος με αυτά που κάνει». 
 
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στο θέμα των καταθέσεων των Ελλήνων  στο εξωτερικό ξεκαθαρίζοντας πως «εάν η Ελλάδα ζητήσει λίστα με Έλληνες καταθέτες στο Λουξεμβούργο θα την δώσω.  Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δώσουν στοιχεία για τους έλληνες καταθέτες», ενώ άφησε αιχμές για το γεμανικό τραπεζικό σύστημα λέγοντας πως οι γερμανικές τράπεζες βοηθούν τους πλούσιους Έλληνες να φοροδιαφεύγουν. «Ήμουν στη Φρανκφούρτη πριν από λίγους μήνες και έβλεπα στα παράθυρα των γερμανικών τραπεζών πινακίδες στα ελληνικά που προσκαλούσαν τους Έλληνες να τοποθετήσουν εκεί τα χρήματά τους», είπε χαρακτηριστικά. 
 
«Ο λαός έδειξε κουράγιο, μπορεί να ελπίζει», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.