Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την εγκύκλιο για τη φορολόγηση χρηματικών εμβασμάτων εξωτερικού, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, Ευκ. Τσακαλώτος, Δ. Γάκης και Β. Διαμαντόπουλος.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε την δυνατότητα σε όσους έβγαλαν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011 και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, να τα δικαιολογήσουν εκπρόθεσμα ως δωρεές από συγγενικά ή άλλα πρόσωπα.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη» εγκύκλιο που ρίχνει «στα μαλακά» όσους έχουν βγάλει στο εξωτερικό «μαύρο» χρήμα ενώ ζητούν εξηγήσεις για την «ευνοϊκή αυτή μεταχείριση προς τους οικονομικά ισχυρούς», την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες βιώνουν καθημερινά το φάσμα της «εξοντωτικής» φορολόγησης, της μείωσης εισοδημάτων, της ανεργίας και της φτωχοποίησης.

Μάλιστα υποστηρίζουν πως πρόκειται για «μία εγκύκλιο - ρουσφέτι του υπουργείου Οικονομικών σε εκείνους που έβγαλαν χοντρά λεφτά στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης, και όπως φαίνεται, θα την βγάλουν καθαρή με το πρόσχημα ότι δήθεν αυτά προήλθαν από δωρεά κάποιου συγγενή τους».